Élő Belföld

Pukli 14 napot adott a kormánynak

Ma reggel nyolckor vagy történik valami a magyar oktatásban, vagy nem. A tanárok mindenesetre egy órára leteszik a krétát, nyolctól kilencig munkabeszüntetéssel tiltakoznak majd az oktatási rendszer ellen. A tiltakozást Pukli István, a zuglói Teleki Blanka gimnázium vezetőjenek hirdette meg március 15-én. Részleteket itt olvashat.

A tiltakozáshoz több mint százötven iskola csatlakozott, ahol mind azt írták, kimennek szerda reggel az épület elé tüntetni. Fontos tudni, hogy ez nem sztrájk. Erre Pukli is többször figyelmeztetett. Jogi szempontból a tanárok szerda reggeli akciója törvénysértés, sőt, polgári engedetlenség.

A tüntetés céljairól a Tanítanék mozgalom részletesen is írt. A 12 követelést itt lehet megtalálni, az esemény Facebook-oldalát pedig itt találhatja meg.

Ha ön is polgári engedetlenkedik, küldje el nekünk az élményeit!

Nemzeti Pedagógus Kar: tartós eredményt csak tárgyalásokkal lehet elérni

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke szerint tartós eredményt csak tárgyalásokkal lehet elérni; ezért azt kéri, hogy azok, akik valóban szakmai megoldást keresnek, csatlakozzanak a köznevelési kerekasztalhoz.

Horváth Péter az M1-en szerdán azt mondta, mindenki érdeke az lenne, hogy egységesek legyenek azokban az ügyekben, ahol a célok közösek. Úgy fogalmazott, ha a legfontosabb kérdésekben sikerül megegyezni, akkor szerinte a pedagógusok többsége megnyugszik. Ennek ellenére mindig lesznek majd olyanok, akiknek az eredmények nem elegek – tette hozzá.

Sipos: Nem lesz retorzió a tüntetés miatt

Eddig és ezután sem fogja semmilyen retorzió érni a pedagógusokat, amiért részt vesznek a szerdai polgári engedetlenségi akcióban – mondta a köznevelésért felelős helyettes államtitkár a Tv2 szerda reggeli műsorában.

Sipos Imre hozzátette, hogy a munkáltató és az iskolaigazgatók feladata, hogy szerdán zökkenőmentes legyen ezen “közösségi programnak” a szervezése. A Tanítanék mozgalom nevében Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója hirdetett szerdára, egyórás időtartamra polgári engedetlenséget.

A helyettes államtitkár szerint a köznevelési kerekasztal munkája folyamatos, a Tanítanék mozgalom 12 pontjában pedig semmi olyan követelés nincs, amelyet a minisztérium vagy a szakértői csoportok ne ismertek volna.

A pénteki igazgatói konferenciáról szólva Sipos Imre azt mondta, három témája lesz: a tartalomfejlesztési kérdéseket járják körül, a pedagógusképzésről és -továbbképzésről tanácskoznak, valamint a fenntartásról és az iskola támogatói környezetéről lesznek előadások.

Zuglóban zajlik az élet

Neményi kolléga egy zuglói általános iskolában járt, ahol elvileg csatlakoztak a tüntetéshez, de zajlott az élet, a gyerekek mentek órára, a tanárok felszereléssel rohantak tanítani. Az iskola előtt tucatnyian álltak, kockásing kifüggesztve. Nem akarták, hogy Márton fotózzon, ezért az igazgatónő, ahogy egy igazgatónőhöz illik, megtiltotta.

Matek helyett polgári engedetlenség

Egy diák levelet írt szerkesztőségünkbe, ő örül neki, hogy elmarad az első óra, matek. Egyébként egyetért azzal, hogy valamit tenni kell a mai oktatási rendszerrel, ő is látja a problémákat.

Ezért ő is kinn áll a tanárokkal együtt.

Pukli 14 napot adott a kormánynak

A Telekinél is körbeölelték az iskolát, Pukli sikerként értékeli a megmozdulást, most már valódi tárgyalásokat szeretne. 14 napot adtak a kormánynak erre. A Civil Közoktatási Fórum keretein belül tárgyalnának.

Pénteken rendezik meg az Országos Igazgatói Konferenciát, amire Puklit nem hívták meg. Ő úgy látja, a Fideszen belül létrejött egy új kör, ők döntenek az oktatásról, a Közoktatási Kerekasztal csak egy látszat dolog.

A diákokat megkérte, hogy 8 és 9 kilenc között ne menjenek be az iskolába, nem akarja bevonni őket a tüntetésbe, de azt elmondta, a tantestület fele csatlakozott a polgári engedetlenséghet.

A Kölcseynél is körbeölelik az iskolát

Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom egyik vezéralakja a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanít, beszédet mondott, meg azt, hogy ők is körbeölelik majd az iskolát.

törley kata

Kép és infó: Katz Dávid, 24.hu

Pukli felolvas

Engedetlenkedik a Teleki igazgatója.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter
Olvasói sztorik