Közélet

Nem rúghatják ki a tanárokat

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 03. 29. 13:46

Az Eötvös Károly Intézet szerint nem lehet túl súlyos munkajogi következménye a tanárok szerdai akciójának.
Korábban a témában:

A március 30-ára bejelentett egyórás „tanársztrájk” véleménynyilvánítás a kormányzat oktatáspolitikájáról. A tiltakozó tanárok ugyan nem tesznek eleget munkavégzési kötelezettségüknek, de nem sztrájkolnak – írja az intézet.

A sztrájk a munkavállalók gazdasági és szociális érdekeinek védelmére irányul, ezzel szemben a március 30-i akció célja a szó klasszikus értelmében politikai: olyan aktív részvétel egy közügyről szóló társadalmi vitában, amelynek értelme az oktatási rendszer és az oktatáspolitika bírálata. Ebből következik az is, hogy a március 30-i akciót nem a sztrájkra vonatkozó szabályok, hanem a véleménynyilvánítás alkotmányos alapjoga alapján kell megítélni.

A munkavállalói érdekérvényesítést szolgáló sztrájkjogot az állam korlátozhatja, de a véleménynyilvánítás szabadsága alkotmányos alapjog.

Az oktatási rendszerről, a kormányzat oktatáspolitikájáról szóló vélemény kifejezését, történjék ez szóban, írásban vagy tiltakozó akció formájában, a véleményszabadság alkotmányos joga védi. A közügyekről szóló véleménynyilvánítás szabadsága kiemelt alkotmányos védelmet élvez, de nem abszolút jog: mások alapjogainak érvényesülése vagy más alkotmányos érték védelme érdekében a véleménynyilvánítási szabadság is korlátozható.

A szerdára tervezett akciónál ilyen ok lehet a gyerekek alkotmányos joga (a tankötelezett életkorban lévőknek kötelezettsége is) az oktatáshoz. Számukra az oktatás ideje alatt biztosítani kell a megfelelő felügyeletet. Az intézet elemzése szerint ezért mérlegelni kell, hogy a gyerekek felügyelete, oktatása-nevelése biztosítható-e akkor, ha tanáruk egy tanóra erejéig nem tanítja őket.

Ha nem tekintjük a gyerekek alkotmányos jogai sérelmének azt a helyzetet, amikor egy tanár betegsége miatt a diákoknak csak felügyeletet, de oktatást nem biztosítanak, akkor – a felügyelet biztosítása mellett – nem minősülhet alkotmányos jogsérelemnek a tanóra március 30-ára tervezett elmaradása sem.

A szülőknek és gyerekeknek szintén alkotmányos joga, hogy kinyilvánítsák véleményüket a közoktatásról.

A diákok tanáraik iránti szolidaritásának bármely békés kinyilvánítása a diákok véleménynyilvánítási szabadságának kifejezése. Azonban ebben az esetben a diákok bármilyen közvetlen vagy közvetett befolyásolása, helyzetük sajátosságai miatt, szigorú megítélés alá esik.

Az elemzés szerint a pedagógusoknak a legnagyobb gondossággal kell eljárniuk, hogy egyetlen szülő, diák se érezze úgy, ki kell nyilvánítania a tiltakozó akcióval kapcsolatos véleményét, vagy hogy hátrány érheti e véleménye miatt.

Ennek biztosítása érdekében a szülőket és még fokozottabb körültekintéssel a diákokat sem az akcióban való részvételre, sem az attól való tartózkodásra nem lehet felhívni vagy késztetni.

A tanárokat alkotmányos alapjoguk gyakorlása sem mentesíti a munkavégzés megtagadásának munkajogi következményei alól. A polgári engedetlenséghez csatlakozó tanárok elleni szankciók jogszerűségét a bíróság ítélheti meg. A szankció ugyanakkor nem lehet súlyosabb annál, mint egy más, politikailag semleges okból elmulasztott tanóra jogkövetkezménye. Ellenkező esetben a munkáltató megsérti az egyenlő bánásmód alkotmányos követelményét.

Az információs alapjogok súlyos sérelme, ha bármilyen módon listázzák a tiltakozó tanárokat, és jogsérelmet okoz az is, ha velük szemben politikai véleményük miatt a munkáltató, illetve az intézményvezető ellenséges, megfélemlítő környezetet alakít ki az iskolában.

Az intézet szerint a pedagógusokat – hasonlóan más munkavállalókhoz – megilleti a kollektív munkabeszüntetés joga, de esetükben ez nehézkes. A jogszerű pedagógussztrájk lehetősége mára erősen korlátozott lett, de a Fővárosi Törvényszék egy három évvel ezelőtti jogvitában kimondta, hogy az iskolákban az elégséges szolgáltatás körébe kizárólag a gyermekek felügyelete, gondozása tartozik. A bíróság elfogadta azt is, hogy tankerületenként minimum egy intézményben, a gyermekek létszámához igazodóan kell megszervezi a tanulók felügyeletét.

Az iskola nem dolgoztathatja le a kiesett órákat a pedagógusokkal, mivel a jelenlegi bírói értelmezés a sztrájkkal töltött időt munkaidőnek tekinti. Ha a sztrájk elhúzódna, az iskolának kell – többletíjazással vagy többletmunkaerő alkalmazásával – a tanulókkal szembeni kötelességét teljesíteni – emlékeztet az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.