Közélet

Sztrájktörvényt szabna át az MSZP

24.hu
24.hu

2016. 03. 19. 14:51

Nem jó így a munka törvénykönyve, hogy egyszerűen nem engedik sztrájkolni a munkavállalókat. Az MSZP módosítana.
Korábban a témában:

Az MSZP egyeztetést kezdeményez a szakszervezetekkel, és már a jövő héten olyan törvénymódosítást nyújt be, aminek révén legitim módon lehet csatlakozni a pedagógusok március 30-ra tervezett egyórás sztrájkjához – közölte a párt elnök-frakcióvezetője szombaton Budapesten, a párt választmányi ülése után.

Tóbiás József elmondta, a szakszervezetek szeretnének szolidárisak lenni, de ezt jelenleg megakadályozza a munka törvénykönyve, ami lehetetlenné teszi a sztrájkot. Legitim megoldást szeretnének találni erre. Kijelentette, elfogadhatatlannak tartják, hogy a hatalom fenyegesse azokat, akik csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez. A pártelnök közölte: az egyeztetéseket Kordás Lászlónak, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökének segítségével folytatják le.

Hatalmas tisztújítás lesz, nem személyes harc

Botka László választmányi elnök közölte, a választmány egyhangúlag meghozott döntéssel elrendelte a párt kétévente esedékes felmenő rendszerű tisztújítását, a párt vezetőségét megválasztó kongresszust június 25-re hívták össze. Hétfőtől a helyi szervezetekben kezdődik meg a tisztújítás, ami megyei szinten folytatódik majd.

Botka elmondta, hogy az MSZP alapszabálya szerint minden helyi, megyei vagy országos tisztségre pályázónak pályázatot kell benyújtania, hogy mivel tud hozzájárulni a sikeresebb munkához és a közös célhoz: “az Orbán-rezsim lebontásához, az új magyar köztársaság, az új magyar demokrácia felépítéséhez”.

A választmány egyhangúlag kiállt amellett, hogy a mostani tisztújításnak nem szabad a személyi csatákról, a pozícióharcokról szólnia. “A legnagyobb ellenzéki pártként a mi kötelezettségünk, hogy a két év múlva esedékes választásokon valódi demokratikus alternatívát tudjunk nyújtani az Orbán-rendszerrel szemben” – mondta.

Üzenet az NVI-nek és az ellenfeleknek

Botka felszólította a Nemzeti Választási Bizottságot, a nyilvánosságra került bizonyítékok miatt semmisítse meg korábbi döntését, és tegye lehetővé, hogy a magyar választók népszavazáson dönthessenek a vasárnapi boltzárról.

A tisztújításra vonatkozó kérdésre válaszolva Botka azt mondta, a júniusi kongresszus nem foglalkozik a 2018-as miniszterelnök-jelölt kérdésével. Jelezte, a legutóbb az került bele az alapszabályba – általa is nagyon támogatott módon -, hogy előválasztáson választják ki a kormányfőjelöltet.

Hozzátette, 2012 óta választmányi elnök, két kongresszuson is egyhangúlag választották meg. Nem párttisztséghez, hanem feladathoz ragaszkodik. Jövő héten indulnak a jelölések, megvárja az első kört, hogy tudja, mit gondolnak az ő szerepvállalásáról az alapszervezetek, és utána hozza meg a döntést, milyen tisztségben tudja a legjobban segíteni az MSZP munkáját. Egy másik kérdésre, miszerint több tisztségre is pályázhat, azt mondta, többféle módon tudja segíteni az MSZP-t.

Tóbiás József azt mondta, még nem volt ideje hivatalosan is bejelentenie, hogy indul a pártelnökségért. Jelezte ugyanakkor, amikor 2014-ben megválasztották, azt mondta, 2018-ig kívánja végrehajtani programját. Ő is pályázatot ír majd, illetve megszerzi az 1500 támogató aláírást – tette hozzá, jelezve azt is, hogy emellett elnökként a pártot is irányítania kell – írja az MTI.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.