Közélet

Tanársztrájk: berezeltek a szakszervezetek

24.hu
24.hu

2016. 03. 18. 14:26

A Liga tömörülés, meg egy csomó haveri szakszervezet könnyes szemekkel jelentette ki, mennyire fontos a tanárok tiltakozása és milyen rossz a sztrájktörvény, de...
Korábban a témában:

A szakszervezetek támogatják a közoktatás megújításáért küzdő pedagógusok, diákok harcát, és bár a március 30-ra kilátásba helyezett tiltakozó akciót szükségesnek és jogosnak tartják, nem bátorítják törvényellenes lépésre tagjaikat – mondta Czövek János, a Liga Szakszervezetek társelnöke az öt magyarországi szakszervezeti konföderációval közösen tartott sajtótájékoztatón.

Czövek felidézte a március 15-i demonstráción Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója által bejelentett akciót, ami a Liga társelnöke szerint arra mutatott rá, hogy a 2010-ben módosított sztrájktörvény óta ellehetetlenült a munkavállalók sztrájkhoz való alkotmányos joga. A szakszervezetek ezért kezdeményeznék a sztrájktörvény módosítását. Arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a szakszervezetek a tiltakozó akciót szükségesnek és jogosnak tartják, de csak a törvényesség határain belül, “azt nem szabad átlépni”.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZ) elnöke elmondta, hogy a MASZ is támogatja a pedagógusok által megindított, a köznevelés javítását célzó kezdeményezést. Azonban semmilyen jogszerűtlen döntésre nem bátorítják majd a szakszervezet tagjait. Ha valaki a tagok közül szeretne részt venni a március 30-án kilátásba helyezett egyórás sztrájkban, és így élni kíván a polgári engedetlenség eszközével, annak a munkavállalónak a MASZ minden esetleges későbbi joghátrány esetén segítséget nyújt, amennyiben a jogszabályi háttér ezt lehetővé teszi.

Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke szintén azt mondta, hogy a Tanítanék! mozgalom a sztrájktörvény ellehetetlenülése miatt kezdeményezte a polgári engedetlenséget. Ugyanakkor a SZEF elnöke is hozzátette, hogy a szakszervezet nem biztatja törvényellenes lépésre tagjait. Azonban azt sem szeretné elérni, hogy szakadék legyen a civil kezdeményezés és a szakszervezetek között. Földiák azt javasolta, hogy az érintettek szabályos eszközökkel próbáljanak meg sztrájkot hirdetni március 30-ra.

Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint fontos, hogy a széles társadalmi rétegeket érintő kérdésekben a szakszervezetek egységesen nyilvánítanak véleményt. Ez egy fontos üzenet, a kormány számára pedig figyelmeztető jel. Az eseményen jelen volt még Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) elnöke és Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke is.

Palkovics László oktatási államtitkár csütörtökön online fogadóóráján közölte, hogy a jelenlegi hatályos jogszabályok szerint a keddi “politikai tüntetésen bejelentett március 30-ra vonatkozó egyórás akció” esetén a jogszerű sztrájk törvényi feltételei nem állnak fenn – írja az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Apa lesz Tabáni István

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.