volanbusz(960x640).jpg (Array)
Közélet

Nyugi, nem a Volán-sztrájk miatt fogjuk lekésni a locsolkodást

Kovács Márta
Kovács Márta

újságíró. 2016. 03. 18. 17:19

Március 17-én jelentették be a volános szakszervezetek, hogy leteszik a munkát. Három százalékos béremelést és ötezer forint béren kívüli juttatást szeretnének, ha megkapják, akkor esetleg tárgyalhatnak.
Korábban a témában:

Ötnapos sztrájkot hirdetett a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége. Azt mondják, várják az összes képviselettel rendelkező szakszervezet csatlakozását. Baranyai Zoltán, az előbbi szakszervezet elnöke a 24.hu-nak azt mondta, hogy a sztrájkot már hivatalosan is bejelentették. Korábban is voltak már tervek munkabeszüntetésről, amik aztán mégsem valósultak meg, de most úgy tűnik, tényleg leteszik a munkát.

A szakszervezetek követelései eredetileg 7,5 százalékos bérfejlesztésről indultak, de a Volán-cégek tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nem fogadta el a kérésüket. Baranyai azt mondta, ha az utolsó követelésüknek megfelelő ajánlatot kapnának, akkor természetesen leülnének tárgyalni az illetékesekkel.

Locsolkodnék, de nem jön a busz

Mivel a munkabeszüntetés első napja éppen húsvét hétfőre esik, indokolt a kérdés, hogy mennyire bénítaná meg a sztrájk az ilyenkor egyébként is túlterhelt buszforgalmat. Baranyai azt mondta, hogy ugyan március 28., vagyis hétfő hivatalosan a sztrájk első napja,

a csökkentett járatszámok csak keddtől lépnek majd érvénybe.

Tehát igazából a gyakorlatban csak keddtől lesz sztrájk, mindenki megnyugodhat, lesz mivel hazamennie a locsolkodásból.

A közlekedés nem áll le, de lehetnek problémák

Arról, hogy melyik régió mennyire lesz érintett, illetve melyik járatok járnak majd ritkábban, csak annyit tudtunk meg, hogy a csökkentett menetrend már elkészült, a ritkítás pedig minden esetben attól függ, eredetileg mennyi járat közlekedik az adott vonalon. A sztrájk alatt hatályos menetrendről statisztikát készítettek, ez alapján a buszok 75-80 százaléka közlekedik majd az ötnapos tiltakozás ideje alatt. Baranyai azt mondta, az elégséges szolgáltatás szintjét központilag határozták meg, így több területen számítanak torlódásokra.

Baranyai nem tartja megvalósíthatónak a különböző érdekvédelmi csoportok – mint a pedagógusok, vagy az egészségügyi dolgozók – kollektív tiltakozását, egyedül a vasutasokkal való együttműködés lehetett volna működőképes, ám velük nemrég sikerült megállapodnia a fenntartónak, így ők már nem akarhatnak tüntetni.

Szerinte a MÁV sikeres megállapodása lenne a jó példa, de az, hogy nekik ez sikerült, a buszosok  akcióképességét gyengíti. A vasutas szakszervezetek ugyanis február végén aláírták a MÁV-csoport ajánlatát, amiben a vasúttársaság 3 százalékos béremelést biztosít január 1-jei visszamenőleges hatállyal azon munkavállalók számára, akik fizetése nem éri el a 350 ezer forintot.

Véletlen egybeesés, hogy éppen a sztrájk ideje alatt tiltakoznak a pedagógusok is, így március 30-án politikailag elég súlyos napunk lesz:

  • pedagógussztrájk, ahol egy órára beszültetik majd a tanítást az iskolában
  • és Volán-sztrájk, ahol már eleve el is lehet késni az iskolából.

Ami a sztrájk után jön

A szakszervezetek jelenleg három dologra koncentrálnak, egyrészt a sztrájk jogszerű előkészítésére, másrészt megállapodásra a munkáltatóval, illetve a munkavállalók folyamatos tájékoztatására. Legalábbis ezt mondják.

A sztrájk utáni lehetséges további lépésekről Baranyai nem akart beszélni, annyi biztos, ha szükség lesz rá, a szakszervezetek keresik majd a következő lépést.

Mit gondol erről a fenntartó?

Kíváncsiak voltunk a másik oldal véleményére is, így felhívtuk a Volán Zrt.-t is, de a telefonközpontban a legnagyobb meglepetésünkre megkérdezték, miért telefonálunk, mert

jelenleg nincsen kifejezett sajtótéma,

ami őket érintené.

Levélben megkerestük a Volánbusz és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. sajtóosztályát is, hogy megtudjuk, mennyire veszik komolyan a sztrájkfenyegetést, mikor várható előrelépés az ügyben, illetve a fenntartónak mekkora pluszterhet jelentene a béremelés biztosítása.

Az MNV Zrt.-től cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ, a Volánbusz Zrt. viszont azt nyilatkozta, hogy a vezetése eddig nem kapott értesítést arról, hogy a Társaság érdekképviseletei csatlakozni kívánnak-e a bejelentett sztrájkhoz, de tiltakozás esetén honlapjukon és Facebook oldalukon folyamatosan tájékoztatják majd az utasokat.

Szurkolunk, hogy a végén ki ne derüljön, hogy egész azért van, hogy a kormány változtasson a menekültpolitikáján.

Kovács Márta

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.