Közélet

Pénz ugyan nincsen rá, de két fővárosi hidat is sürgősen fel kellene újítani

A tervek már idén készen lesznek, ha a pénz is összejön, akkor leghamarabb az év végén elkezdődhetne a Lánchíd felújítása. A Petőfi hídra is ráférne ugyanez.

A szerdai Népszabadság ír arról, hogy a Petőfi hidat rendszeresen ellenőrzik a BKK szakemberei, ahol azt mondják, nincsenek statikai problémák, mindössze az acélszerkezet rozsdásodik erősen, a hídfők állapota pedig az esős időben ázó dilatációs szerkezetek miatt romlik.

A felújítási terveket már megrendelték, a nyáron már el is készültek, a kivitelezést azonban csak a Lánchíd rekonstrukciója után kezdhetik meg – és még utóbbi időpontja sincs meg.

A Lánchídról, valamint annak vasbeton elemeiről már öt éve megállapították, hogy súlyosan károsodtak, tavaly egy autó alatt be is szakadt, akkor a város részéről annyit mondtak, „a hidat eleink sokszoros túlbiztosítással építették meg”.

A Lánchíd, a Clark Ádám tér és a Váralagút felújításához már 2014-ben készült tanulmányterv, a BKK-nál azt remélték, hogy idén márciusban kiírhatják a kivitelezési tendert, de ez végül csúszik, a munka csak akkor indul, ha pénz is lesz.

Korábban 16 milliárd forintra becsülték a költségeket, de pontos számot egyelőre nem tudni.

Ha végre elindulna a felújítás, kétéves útzár jöhetne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik