Közélet

Még a melegfelvonulásra tervezett uniós hajó elé is befeküdtek Orbánék

A magyar kormány szerint hazánk szuverenitását sértené, ha az EU kiállna a melegek jogai mellett.

Kedden már beszámoltunk arról, hogy az erős túlzás volt, hogy Magyarország bármiféle menekültügyi megállapodást megvétózott volna a hétfői EU-csúcson, ugyanakkor keresztbefeküdt az ország szuverenitására hivatkozva egy bizottsági melegjogi kezdeményezésnek, amivel egyébként még a mélykonzervatív lengyeleknek se volt bajuk.

Az EUobserver beszámolójából az is kiderül, hogy az Európai Bizottság szeretne volna részt venni egy hajóval a nyári amszterdami meleg büszkeség napján, amit az Európai Unió 27 tagállama támogatott, Magyarország viszont nem volt hajlandó melléállni ennek sem.

Az amszterdami melegfelvonuláson egyébként 80 hajó vesz részt, egyebek mellett az Adidas is, amely meleg sportolókat támogat.

A magyar kormányzati álláspont szerint a melegjogok promotálása hazánk szuverenitását sérti. Holland miniszterek csalódásukat fejezték ki a döntés miatt. Egy brüsszeli melegjogi szervezet, az Ilga-Europe üdvözölte, hogy 27 uniós tagállam támogatta a részvételt, hozzátéve, hogy jobban örültek volna az egyhangú döntésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik