Közélet

A menekültügyi megállapodás helyett a melegek jogait vétózta meg Magyarország

Pedig a javaslat még az ultrakonzervatív lengyeleknek is megfelelt.

Jávor Benedek kedden este arról számolt be Facebook-oldalán, hogy Magyarország mégiscsak megvétózott valamit hétfőn az EU-ban, de az nem a menekültügyi megállapodás volt.

A PM európai parlamenti képviselője azt közölte, hogy a holland elnökség hétfőn olyan javaslatot terjesztett be, amely állást foglalt volna az LMBT-közösség tagjainak egyenlőségét biztosító, bizottsági és tagállami erőfeszítések megerősítése mellett. A javaslatot még az ultrakonzervatív lengyel kormány is elfogadhatónak találta, az egyhangú támogatás azonban mégsem lett meg, mert a magyar kormányt képviselő Emmi számára elfogadhatatlan volt, hogy a nemek közti társadalmi egyenlőséget szolgáló intézkedéseket összekössék az LMBT-közösség helyzetének kérdésével.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében arra hivatkozott, hogy a dokumentumot „komoly, a tagállamok szuverenitásával összefüggő aggályok miatt” nem tudta támogatni. „Magyarországnak kiemelkedően fontos az alaptörvényben lefektetett alapelvek és értékek védelme” – jelentették ki, hozzátéve, hogy az ország nem támogat olyan döntéseket, „amelyek nem tükrözik ezeket az értékeket”.

A közleményben arra hivatkoznak, hogy a családjogi kérdések „alapvetően nemzeti hatáskörbe tartoznak”, és ezért nem tartanak elfogadhatónak olyan uniós politikai döntést, amely nyomást gyakorol hazánkra, hogy vizsgálja felül a családjoggal kapcsolatos alapvető értékeit. (444)

Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak. Magyarország tegnap mégiscsak megvétózott valamit az EU-ban, még ha az nem is a…

Posted by Jávor Benedek on Tuesday, 8 March 2016

Ajánlott videó

Olvasói sztorik