Közélet

Választási csalás nyomára bukkant az ügyészség Schmuck Andor pártjánál

Az aláírásgyűjtő íveken sok olyan személyes adat szerepelt, amit a Fidesztől másolhattak, de az aláírások különböztek.

Egyre biztosabb, hogy a 2014-es önkormányzati választáson választási csalás történt a VI. kerületben – most Polt Péter legfőbb ügyész is megerősítette, hogy hamis ajánlásokat adott le a Schmuck Andor vezette Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja.

Az egyik koordinátor meghalt, a másik nem is létezik

Az Index emlékeztet: a baloldal már a kampányban gyanakodott arra, hogy Schmuckék összejátszottak a Fidesszel, tőlük másolták az aláírásgyűjtő íveken szereplő adatokat. Több száz olyan személyt találtak, akik a Fidesz és Schmuckék jelöltjét is támogatták, az aláírások viszont nem egyeztek.  Az MSZP, az Együtt és a DK által a terézvárosi választási bizottságba delegált Kékesi Tibor 270 ilyen aláírást azonosított, közokirat-hamisítás, választás rendjének megsértése és személyes adatokkal való visszaélés gyanúja miatt tett feljelentést.

A nyomozás eddigi adatai szerint a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának ajánlóívein 148 hamis ajánlás szerepelt. A vizsgálatot viszont tavaly decemberben felfüggesztette a BRFK, mert nem tudták megállapítani az elkövető kilétét. Az ajánlások gyűjtőjeként gyakori névvel rendelkező embereket tüntettek fel, akiket nem tudtak azonosítani. A nyomozók megkeresték a szociáldemokraták terézvárosi koordinátorait, ekkor kiderült, hogy az egyik meghalt, a másik adatai pedig fiktívek, őt nem találják.

Schmuck nagyon sajnálja

A Fővárosi Főügyészség ugyanakkor hatályon kívül helyezte a nyomozást felfüggesztő határozatot, a Legfelsőbb Ügyészség pedig május 25-ig meghosszabbította a nyomozás határidejét. A VI. kerületi szociáldemokrata jelöltek között egyébként szerepel Wodicska Zoltán is, aki a vasárnapi zárva tartásról tartandó népszavazási kérdés beadásával még tavaly nyáron előzte meg különös körülmények között az MSZP-t, három hónappal húzva ezzel a folyamatot.

Polt Péter főügyész jelezte Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő kérdésére, hogy a Fidesz-MPP aláírásgyűjtőit is vizsgálják, ugyanis egy jelölt ajánlóinak adatait tilos átadni másik személynek vagy pártnak. Schmuck az Indexnek azt mondta: „Nagyon sajnálom, ha csalás történt, és valaki hibázott, remélem, az igazságszolgáltatás kideríti a dolgot.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik