Közélet

Kibuktak a mentősök, sztrájkkal fenyegetnek

Az államkincstár új bérszámfejtési rendszere miatt egy rakat közalkalmazott késve kapott fizetést, és ez az utolsó csepp volt a mentősöknek egy kiszivárgott levél szerint.

Kezd az összes közszolgáltatásban elfogyni az emberek türelme, az oktatás és a gyógyítás után az Országos Mentőszolgálat dolgozói is kiborultak a késő bérek miatt. A Magyar Államkincstár új központosított illetmény-bérszámfejtő rendszere, azaz a kira okozta fennakadást.

A kórházi, tűzoltói, tanári bérek is késtek, de más juttatásokat sem kaptak meg az állami alkalmazottak. A mentősök nem jártak ilyen jól: az RTL Klub Híradójának birtokába jutott egy levél, amit az OMSZ pénzügyi osztályáról küldték a Magyar Államkincstár egyik vezetőjének. A levél egyik leghangsúlyosabb része ez:

Bár a sajtóból még nem érzékelhető, de a belső kommunikációs csatornáink alapján megállapítható, hogy az Országos Mentőszolgálat dolgozói részéről óriási az elégedetlenség, többen kívánnak a nyilvánossághoz fordulni, jogi lépéseket tenni, sőt volt, aki a munka felvételének megtagadásával fenyegetett meg bennünket.

Az új rendszer hibáit 12 pontban sorolták fel, ezzel a mentős szakszervezet vezetője is egyetért. “A technikai hibákat ki kell javítani, az nem fordulhat elő, hogy a közalkalmazott ne jusson hozzá munkabéréhez” – mondta Toma Lajos szakszervezeti vezető. Az OMSZ-től azt mondták, egyeztetnek az államkincstárral és igyekeznek kivizsgálni a panaszokat. Az államkincstár elismerte a levél létét amúgy, és közölte, egyeztetnek majd az érintettekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik