Közélet

III/III-as botrányba torkollt a fideszes belháború Kecskeméten

24.hu
24.hu

2016. 01. 15. 19:38

Egy kiszorított pártvezető szerint ügynök volt a polgármester valamelyik bizalmasa. A hírbe hozott nyugdíjas püspök perel.

III/III-as botrány dúl Kecskeméten, miután hatalmi harcok törtek ki a Fideszen belül, és a párt egyik, azóta kiszorított vezetője olyan irat birtokába jutott, amely szerint a polgármester bizalmasa – egy volt országgyűlési képviselő – ügynök volt, majd hivatásos besúgó lett.

A Népszabadság azt írja: a történet megjelent egy helyi hírportálon, aminek nyomán Király József, az MSZP Bács-Kiskun megyei elnöke felszólította az összes volt kecskeméti országgyűlési képviselőt, hogy válaszoljanak: róluk szól-e a dokumentum. Többen válaszoltak is, de nem volt köztük Varga László, aki nem csak volt országgyűlési és önkormányzati képviselő, de nyugalmazott református püspök is.

Varga keresetet adott be a bíróságon, mert egy sajtótájékoztatóról szóló tudósítás szerint a politikus azt a kérdést tette fel, hogy „12 milliárd forint felett dönthet egy volt állampárti besúgó?” De Király azt mondta: ő nem így fogalmazott, ezt csak a tudósítás szerzője írta így le.

A Kecskeméti Járásbíróság pénteken másodjára tárgyalta az ügyet. Korábban már kiderült, hogy Varga ismeri azt az embert, akire a levélben egy bizonyos Varga László beszervezőjeként hivatkoztak. A nyugdíjas püspök azt mondta: tőle kellett a papoknak engedélyt kérni a rendőrségen, ha külföldre akartak utazni. Király és védője az előző tárgyaláson indítványozta a volt tartótiszt tanúkénti kihallgatását, hogy kiderüljön: az általa beszervezett Varga László azonos-e a képviselővel. Varga viszont előzőleg igazolást adott be, amelyek azt tanúsítják, hogy nem volt ügynök, épp ellenkezőleg, őt figyelték meg.

Pénteken ismét elnapolták a tárgyalást, és nem döntöttek a bizonyítási indítványok elfogadásáról. Arról viszont megoszlanak a vélemények, hogy a tartótisztek tehetnek-e vallomást: egyesek szerint köti őket az előző rendszerben elfogadott titoktartási kötelezettség, mások szerint az Alaptörvény Nemzeti Hitvallása feloldozza őket, abban ugyanis az szerepel, hogy nem ismerik el az 1949-es kommunista alkotmányt. Ebből következően az a jogszabály is érvénytelen lehet, ami titoktartásra kötelezné a tartótiszteket, tehát megidézhetőek tanúként, kötelesek vallomást tenni és csak az igazat mondhatják.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.