Közélet

Annyira bejött az oktatási reform, hogy a lista legvégén kullogunk

Tóth Richi
Tóth Richi

Okos, fontos. 2016. 01. 15. 09:17

Szomorú összeállítást közölt az OECD, a középiskolai tanárok kezdő és maximális fizetését közölte. Magyarország a lista legalján.

A kezdő éves fizetés itthon kicsivel hárommillió fölött, ez havi kettőszáz-ötvenezer forint, bruttóban. Luxemburgban – a lista tetején – ez az összeg éves szinten 23 millió forint, havi közel kettőmillió. A maximális fizetések még magasabbak. Magyarországon annyira nem.

Itt a táblázat, dollárban:

 

Igazságtalanok lennénk, ha nem tennénk ide egy Fidesz-reakciót, valamint annak vonatkozó részét.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár beszélt az MTI-nek még 2014 végén arról, hogy „a 2014. szeptember 1-jei, minden pedagógust érintő alapilletmény-emelést követően január 1-jétől több mint 22 ezer pedagógus léphet sikeres minősítése eredményeképpen Pedagógus II. vagy a Mesterpedagógus fokozatba. Emellett a pedagógus-életpályához tartozó béremelés 2015. szeptember 1-jétől vonatkozik azokra a nevelő-oktató munkát segítőkre – például pedagógiai asszisztensekre – is, akik rendelkeznek pedagógus szakképzettséggel. Kiemelte: a 2015-ös költségvetésben pedagógusbérekre 38 milliárd forinttal több jut, mint 2014-ben.”

Kép: Fortepan, 1964

(Quartz)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Rác fürdő (rác fürdő, )Még át sem adták a Rác fürdőt, de máris fel kellene újítani
Budapest, 2015. szeptember 8.
Simicskó István honvédelmi miniszterjelölt, eddigi sportért felelős államtitkár kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén az Országházban 2015. szeptember 8-án.
MTI Fotó: Mohai BalázsA vasárnapi boltbezárástól a sorkatonaságig - Orbán újabb lopakodó ötlete