Közélet

Januártól jön a szuperszemélyi

személyi (személyi)
személyi (személyi)
Tajkártyaként és adókártyaként is fog funkcionálni az új személyi, de valamiért a lakcímkártyát nem integrálták a rendszerbe.

A személyazonosítás terén 2016-ban belép az ország a 21. századba, mivel bevezetik a csomó adatunkat tároló e-kártyát. A személyi ingyenesen igényelhető lesz, január 1-től lehet kilincselni érte, Európa 36 országában ismerik majd el. Tárolható lesz rajta az ujjlenyomat és elektronikus aláírásra is alkalmas lesz – írja az Mno.hu.

A lap szerint nem tudni még, az ingyenesség miatt lesz-e roham az okmányirodákon. A legjobb az egészben az lesz, hogy nyolc napon belül ki kell a hivatalnak állítania az új biometrikus igazolványt – mondta a lapnak a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) szóvivője, Társi-Riczkó Mária. Szerinte eddig évi 1,2 millió személyit váltottak ki az emberek, ebből indulnak ki ők is.

És a lakcímkártya hol marad?

A chippel ellátott e-kártya jó pár eddigi plasztiklap helyét átveszi majd. Ez lesz az adókártya és a tajkártya (bár ezek forgalomban is maradnak párhuzamosan). Lesz egy PIN kód is a kártyához, így még hitelesebben lehet majd használni pl. kórházakban. Az viszont érdekes, hogy a jogosítványt és a lakcímkártyát nem váltja ki a szuperszemélyi.

Az útlevelet se szüntetik meg, de 36 országban, ahol van leolvasó, az új személyivel is becsipoghatunk az államhatáron. További fontos változás, hogy a személyi igazolványok esetén felnőtteknél tíz évről hatra, 18 év alattiaknál három évre csökken az érvényességi idő. 12 éves kor alatt nem rögzítenek majd ujjlenyomatot.

Az okmányirodák alkalmazottait felkészítették a változásokra, ami nem csoda, már májusban beszélt Lázár János miniszterelnökségi miniszter az új kártyáról. A törvényt gyorsan meghozták, júliusban már ki is hirdették. Ezzel európai szinten nem is késtünk sokat, Németországban másfél évtizednyi felkészülés és tesztelés után 2010-ben vezették be az e-okmányt, Belgiumban is kötelező lett, de a finnek, svédek, olaszok és spanyolok maguk dönthetnek, kell-e nekik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik