Pénzügy

Jön a szuperkártya, amivel minden hivatalos ügyet elintézhet

személyi (személyi)
személyi (személyi)

Az e-kártya összevonja a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a TB-kártyát és az útlevelet (csak az EU-n belül), kibővíthető közlekedési kedvezmények igénybe vételére jogosító kártyákkal és akár diákigazolványként is funkcionálhat. Az e-kártyáról a bürokrácia-csökkentésről szóló törvényjavaslatban történtek most módosítások, ezekről kedden szavaz a parlament. Az e-kártya törvényt eredetileg idén júliusban fogadták el. A bevezetésre az állam idén 3,4 milliárd forintot, jövőre évente további 2,4 milliárdot fog költeni.

Mire jó az e-kártya?

Az e-kártya egy csomó új dolgot tud, de főleg azért jó, mert a már megszokott funkciókat is elektronikusan kezeli. Azaz jövő januártól elegendő egyetlen kártya a hivatalos ügyeinkhez, ezek helyett:

  • személyi igazolvány
  • lakcímkártya
  • adókártya
  • TB-kártya

Az új e-kártya ezek mellett alkalmas lesz:

  • elektronikus aláírásra (ha ügyfélkapun keresztül előzőleg igényeltünk hozzá elektronikusaláírás-tanúsítványt)
  • biometrikus azonosításra (mivel tartalmazni fog ujjlenyomatot is)
  • BKK e-jegyrendszeréhez illesztésre (a BKK saját e-jegyben és e-bérletben gondolkodik, de úgy tudjuk, a két rendszer “összeillesztése” még nem került le a napirendről )
  • diákigazolványnak
  • úti kártyának a schengeni övezeten belül

Fontos, hogy az e-kártyát nem kötelező igényelni. De ha lejár a régi személyink, vagy először igényelünk személyit, akkor csak újat kaphatunk, aminek illetéke 1500 forint lesz. Ha elveszett a régi személyink, akkor a csere már 5 ezer forint lesz.

Mi van, ha ellopják?

Az e-kártya kényegében egy színes plasztik lapocska, olyan, mint a személyi. Ha valaki a kezébe veszi, ugyanazt láthatja, mint a mostani személyiken: fotó, név, állampolgárság, anyja neve, születési hely/idő. A kártya e mellett tartalmaz egy magas biztonságú elektronikus tároló chipet is. És ez a lényeg, mert itt tárolódik a TB-számunk, az adószámunk, az e-aláírás, és az ujjlenyomat is. Ezek a funkciók PIN-kóddal védettek.

Felmerül a kérdés, mi van akkor, ha a kártyát ellopják? Tudnak-e a nevemben ügyeket intézni, például eladni a lakásomat a fejem alól? Természetesen nem.

Ha az e-kártyát ellopják, PIN-kód nélkül nem férnek hozzá a chiphez, ami a személyes adatainkat tárolja. A chipet feltörni szinte lehetetlen, mert az e-kártya jóval biztonságosabb, mint a bankkártya.

Szakértői tanulmányok szerint a kártya hatékonyságjavító hatásai jelentősek, de minden attól függ, a kártya köré épülő infrastruktúra mennyire tudja majd támogatni az új funkciókat. Bár az e-kártyát január 1-től vezetik be, a kormányablakokban csak július 1-ig teremtik meg a használat feltételeit. Nem is beszélve a NAV-ügyfélszolgálatokról, rendőrségről, egyetemekről, kórházakról, ahol egyelőre nyoma sincs olyan berendezésnek, amely képes lesz majd zökkenőmentesen leolvasni a kártyát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik