Közélet

Egyenlő munkáért egyenlő bért a nőknek is!

A Párbeszéd Magyarországért (PM) visszaemelné az alkotmányba azt az alapvető emberi jogot, amely szerint egyenlő munkáért egyenlő bér jár.

Erőss Gábor, a párt elnökségi tagja tudatta, ha a Fidesznek valóban nem célja a nők hátrányos megkülönböztetése, ha komolyan gondolja a valódi egyenlőséget, most megmutathatja azzal, hogy megszavazza a javaslatot.

Az elmúlt hetekben Kövér László házelnök és a Fidesz-közeli popsztár, Kovács Ákos nőket durván lealacsonyító megszólalásai nyomán élénk vita bontakozott ki a nők társadalmi szerepéről és megbecsültségéről.

A PM politikusa szerint a köztársaság korábbi alkotmánya kimondta: “Az egyenlő munkáért mindenkinek, bármilyen megkülönböztetés nélkül, egyenlő bérhez van joga.” Ez az alapvető emberi jogok nyilatkozatában is szereplő elv már nem szerepel azonban az Alaptörvényben.

A vakkomondoros Fidesz kihúzta belőle.

A Párbeszéd Magyarországért most alaptörvény-módosítást terjeszt be, hogy egyenlő munkáért mindenkinek egyenlő bér járjon. A PM szerint a női esélyegyenlőség kivívása éppúgy a férfiak dolga is, mint a nőké. Ha a kormánynak valóban nem a nők megalázása a célja, és a Fidesz celebjeinek megnyilvánulása csak téves megfogalmazás volt, itt az alkalom: szavazzák meg a PM által javasolt módosítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik