tisztavatás (tisztavatás, katonák, honvédség)
Közélet

A PM figyelmeztet: rengetegen hagyhatják ott a honvédséget

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 30. 13:39

A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint hatalmas kilépési hullámot okozhat, ha az Országgyűlés eltörli a katonák túlmunkájának jogszabályban meghatározott felső határát – mondta egy hétfői budapesti sajtótájékoztatón a párt társelnöke. Szabó Tímea arról beszélt, hogy az Országgyűlés kedden szavaz a honvédségi törvény módosításáról.

A honvédség közalkalmazottai már így is négyszáz óra túlmunkaterhet kötelesek elviselni, amelyet 830 órára fognak felemelni. Ez azt jelenti, hogy a honvédség közalkalmazottai minden szombaton és vasárnap berendelhetőek dolgozni – mondta a független képviselő. A jogszabály szerint ez a túlmunka önkéntes alapon történik, de

tudjuk, hogy ha valaki ezt nem végzi el (…), az valószínűleg elbúcsúzhat a munkájától

– fogalmazott. A módosítás eltörli a katonák túlmunkájáról szóló négyszáz órás határt is, és a feletteseikre bízza, hogy kinek mennyi túlóraterhe lehet egy évben – tette hozzá a politikus. Ilyen állapot sem háború, sem különleges jogrend esetén nem tartható fent, és nincs is rá európai példa – szögezte le Szabó Tímea. A PM szerint a módosítás alaptörvény-ellenes, mert minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez, a napi és heti pihenőidőhöz és az éves fizetett szabadsághoz – hívta fel a figyelmet a politikus.

Giró-Szász, az újabb közpénzpióca

A sajtótájékoztató második felében a PM szóvivője Giró-Szász András miniszterelnöki főtanácsadó vagyonnyilatkozati botrányáról beszélt. Tordai Bence azt mondta, hogy egy

újabb közpénzpiócával van dolguk, aki még ahhoz is gyáva, hogy bevallja, a politika befolyását, a politikai hatalmát a személyes vagyona növelésére használja.

A főtanácsadó most pedig azt próbálja “megetetni”, hogy véletlenül éppen a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség idején nem rendelkezett céges vagyonnal – tette hozzá. A PM ezért benyújtja a vagyonnyilatkozati rendszer újraszabályozásáról szóló, civilek által készített 12 pontos programot, illetve bead egy olyan módosítást, amely alapján nemcsak a vagyonnyilatkozat elkészítésének időpontjában birtokolt, hanem az azt megelőző féléves időszakban meglévő céges és egyéb tulajdonokról is be kell számolni a nyitó- és zárónyilatkozatban – közölte.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.