Közélet

Nemzeti érdek Mészáros Lőrinc gazdagodása?

Az ellenzék most a lovarda felújítás miatt üti Orbán barátját.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Felcsút polgármestere nemcsak egy fideszes oligarcha, hanem vélhetően Orbán Viktor strómanja is.

Mészáros Lőrinc újabb közpénz milliárdokat köszönhet a “jóisten, a szerencse” – és persze Orbán Viktor közbenjárásának, hiszen az előzetesen becsültnél másfél milliárddal drágábban, 6,2 milliárd forintért újíthatja fel a szilvásváradi lovardát. A lovaknak “természetesen” stadion is készül – ha már kiemelt fejlesztéssé nyilvánította a kormány a miniszterelnök gázszerelő barátjának legújabb milliárdos üzletét.

A DK szerint Mészáros Lőrinc kivételesen nem uniós fejlesztési pénzeket, hanem a magyar adófizetők pénzét teheti zsebre az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad projektért.

A Mészáros és Mészáros Kft. árbevétele már tavaly is megközelítette a 10 milliárd forintot, a lovardával pedig az idei év is jól sikerül a Mészáros-birodalom zászlóshajójának.

A DK szerint Mészáros vélhetően Orbán Viktor strómanja, a kormányfő vele „építteti cégbirodalmát, amiben a focitól az útfelújításokon, sertéstelepeken, konzerviparágon, és kikötőfejlesztésen túl már a lovardafelújítás is szerepel.” A párt az Orbán-kormány bukása után a független igazságszolgáltatással egyenként vizsgáltatná ki a  Fidesz közbeszerzéseit.

MSZP: nemzeti érdekből gazdagodik Orbán barátja?

“A magyar kormány a döntéseit soha nem személyes kapcsolatok, hanem a nemzeti érdek alapján hozza meg”. Mint korábban megírtuk, ezt válaszolta a kormányfő kabinetfőnöke Mesterházy Attila írásbeli kérdésére. A szocialista politikus ehhez képest furcsállja, hogy a felcsúti polgármester cége a szilvásváradi lovardát és a hozzá tartozó stadiont verseny nélkül újíthatja fel 6,2 milliárd forintért.

Erről a 100 százalékos állami beruházásról Budai Gyula a vidékfejlesztési tárca államtitkáraként 2013 szeptemberében még úgy nyilatkozott, hogy 1,6 milliárd forintba fog kerülni, 2015 végére elkészül, és a kivitelezőt közbeszerzés keretében választják ki.

Mesterházy most várja a lovarda alapkövét 2014-ben letevő Fazekas Sándor válaszát:

hogy hízott az 1,6 milliárdos beruházás két év alatt 6,2 milliárdosra, és miért nem írtak ki közbeszerzést a kivitelező kiválasztására? Rogán Antal pedig arra válaszoljon, komolyan gondolja, hogy a 100 leggazdagabb magyar közé bekerült Mészáros Lőrinc meggazdagodásához semmi köze nincs a személyes kapcsolatainak?

A szocialista politikus arra is kíváncsi, milyen nemzeti érdek fűződik ahhoz, hogy a fideszes holdudvarhoz tartozók verseny nélkül nyerjenek milliárdos megrendeléseket.

A PM vizsgálatot akar

A Párbeszéd Magyarországért (PM) a Közbeszerzési Hatósághoz és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalhoz (Kehi) fordul, hogy ellenőrizze a szilvásváradi lovarda felújítására kiírt közbeszerzést. Barabás Richárd, a párt szakszóvivője azt mondta, hogy

Orbán Viktor haverja, Mészáros Lőrinc egy újabb adag közpénzzel lett kistafírozva.

Barabás felháborítónak nevezte, hogy az állam egy oligarchikus elitet épít fel, miközben négymillióan élnek szegénységben és legalább 50-55 ezer gyermek éhezik. A politikus felszólította az államot, ne írja alá a szerződést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik