Közélet

A kormány ismét nekiment a dublini egyezménynek

A dublini egyezmény egy jóval kisebb méretű bevándorlás kezelésére született, így a jelen körülményeknek nem felel meg, mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az M1-en.

Kifejtette, az egyezmény nem tudja távol tartani azokat, akik jogosulatlanul veszik igénybe az európai szociális ellátásokat, és nem ad receptet arra sem, mi a teendő azokkal, akiket az EU-országok nem akarnak befogadni.

A dublini előírások alapján a főszabály szerint abban a tagországban kell lefolytatni az eljárást, ahol a menedékkérő megérkezett az EU területére, így vissza lehet küldeni a menedékkérőket abba a tagállamba, amelyben beléptek az EU területére

A párizsi merényletekkel kapcsolatban az államtitkár azt mondta: senki nem beszél a felelősségről, arról, hogyan jutottunk el idáig. Mindenki szolidáris, és támogatja Franciaországot, de arról még senki nem nyilatkozott, milyen döntéseket kellene meghozni – tette hozzá.

A péntek éjjeli merényleteknek 129 halálos áldozata van, több mint 350-en megsebesültek. A több helyszínen elkövetett támadásokat az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

Minden a párizsi eseményekről itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik