Közélet

Újabb perben koppant nagyot a NAV

Közéleti vitának minősítette a bíróság azt a keresetet, amit a sértett NAV indított az egykori főigazgatóját ért vádak miatt. Az Átlátszó írt korábban arról, hogy Somos Katalin leállította a vizsgálatot egy áfacsalásban érintett cégháló ügyében.

Lassan két éve folyamatosan sorjáznak a botrányok a NAV körül, volt ugye az áfacsalási botrány, a NAV-hoz bekötött pénztárgépek körüli teljes káosz, majd a kitiltási ügy, aminek szimbólumává az adóhatóság éléről azóta távozott Vida Ildikó vált. A NAV annak idején indított egy csomó pert az őket bíráló személyek és sajtótermékek ellen, amiket zsinórban bukik el a bíróságokon.

Az Átlátszó arról ír csütörtökön, hogy a jó hírnév megsértése miatt ellenük indított per is zsákutcába jutott, hiába követeltek egymillió forintot a személyiségi jogaik megsértéséért. Anno a NAV egyszerűen rosszul adta be a keresetét, amivel a bíróság így nem is foglalkozott.

Az egész egy olyan cikkükkel kezdődött, amiben azt állították, hogy Somos Katalin, a NAV főigazgatója megtagadta egy áfacsaló hálózat felderítését, így a cégek százmilliós adótartozást hátrahagyva felszívódhattak. Somos korábban elmondta a perben, miért kellett a Kiemelt Ügyek Igazgatóságát megszüntetni, például nem tudták behajtani az ott felderített károkat.

Somos konkrétan egy cukorral áfatrükköző cégcsoportot nem vizsgált meg, a fuvarlevelek átvizsgálására lett volna szükség, viszont egy Somos által aláírt papír szerint a cég jó adózó, ezért nem kell koslatni utána. Szerinte a döntés a törvényeknek megfelelő volt, de hogy szakmailag is jó volt-e, arról nem tudott nyilatkozni.

A főigazgató ráadásul azt állította vallomásában, hogy a területileg illetékes igazgatósághoz kerültek az ügyek, holott az Átlátszó dokumentumai szerint visszakerültek a különleges igazgatósághoz.

Az ítélet szerint ez egy közéleti vita: a NAV is állít valamit, az Átlátszó is állít valamit, ez egyszerűen nem lehet alapja egy személyiségjogi pernek. Még így is van két NAV-per, ami nem zárult le, az egyik a volt adóhivatali elemző, Horváth András által tett feljelentés, a másik a Horváthnál tartott házkutatáshoz kapcsolódó per.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik