nyeremeny(430x286)(1).jpg (nyeremény öröm, pezsgő, )
Közélet

Olyan flottul pontosítottak egy rossz jogszabályt, hogy még az ombudsman is megörült

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 06. 10:51

Az alapvető jogok biztosának ajánlása nyomán, három szaktárca együttműködése révén példás gyorsasággal sikerült korrigálni a közfoglalkoztatottak alapjogai szempontjából aggályos egyik szabályozást – közölte az ombudsman hivatala pénteken az MTI-vel. Az ombudsman bízik abban, hogy más kiszolgáltatott csoport védelme érdekében, más ügyben is sikerül ilyen gyors eredményt felmutatni – írták a közleményben.

Székely László egy panaszügy vizsgálata nyomán kért jogszabály-kiegészítést, illetve -pontosítást az emberi erőforrások miniszterétől annak érdekében, hogy a közfoglalkoztatásban töltött időtartam a szociális ellátás feltételéül szabott, a munkaügyi szervvel való együttműködés időszakának minősüljön. A korábbi szabályozás szerint ez nem így volt, és ez oda vezetett, hogy a közfoglalkoztatásban töltött idővel kitolódott a szociális ellátásra való jogosultság megszerzése. Ennek következtében a különben is nehéz körülmények között élő emberek a közfoglalkoztatás után hónapokon át nem juthattak szociális ellátáshoz.

A szeptember elsején életbe lépett kormányrendelet-módosítás értelmében a munkaügyi hatóságokkal történő megelőző együttműködésként kell értékelni azokat az eseteket, amikor az álláskeresőként való nyilvántartás a munkaügyi központ által támogatott, szervezett képzésben vagy közfoglalkoztatásban való részvétel miatt szünetel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a nemzetgazdasági és a belügyi tárca közös munkacsoportot hozott létre. Ez módszertani útmutatót, a későbbiekben pedig jogszabály-módosítási javaslatot dolgoz ki a munkaközvetítés eljárásáról, ami figyelembe veszi a közfoglalkoztatott speciális helyzetét – közölték. A kormányrendelet módosításával, valamint a válaszokban jelzett kezdeményezések révén az ombudsman biztosítva látja az egzisztenciálisan kiszolgáltatott csoportok közé tartozó közfoglalkoztatottak szociális biztonsághoz való alapjogával kapcsolatos korábbi jelentésében feltárt visszásság orvoslását.

 

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.