Közélet

Megint hozzányúltak a budapesti taxirendelethez

A pályaudvaroknál is olyan speciális taxiállomás lesz, mint a repülőtéren.

Módosította a budapesti taxirendeletet a Fővárosi Közgyűlés – a jövőben nemcsak a repülőtéren, hanem a vasútállomásoknál is speciális taxiállomás lesz, a járművekben pedig olyan diszpécseralkalmazásnak kell üzemelnie, amellyel riasztást is le lehet adni.

A pályaudvaroknál lévő taxiállomások üzemeltetését a rendelet szerint szerződéses üzemeltetők látják majd el. A taxisok védelmét szolgálja, hogy az autókban olyan rendszert kell telepíteni, mellyel a járművezető jelezheti, ha megsérült vagy megtámadták, és valós idejű helyazonosítót küldhet a diszpécserközpontnak, hogy az illetékes hatóságok haladéktalanul intézkedhessenek.

A rendeletmódosítás értelmében nő a taxiállomás-használati hozzájárulás díja, évi 40-ről 65 ezer forintra. A gyári elektromos gépjárművek 50 százalék, a hibrid és tisztán földgázüzemű autók után 20 százalék kedvezmény kapható.

Rövidül viszont a téli  gumi kötelező használatának ideje, az érvényben lévő rendelet szerint már október 15-től, a módosítás értelmében viszont a jövőben csak december 1-től lesz kötelező.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik