Budapest, 1996. szeptember 6.
Göncz Árpád köztársasági elnök lesegíti II. János Pál pápát az emelvényről az üdvözlő beszédek elhangzása után. A különgépével érkező Szentatyát ünnepélyes külsőségek között, katonai tiszteletadással fogadták Ferihegyen.
MTI Fotó: Rózsahegyi Tibor
Közélet

Göncz Árpádot csak Széchenyi és Kossuth győzheti le

24.hu
24.hu

2015. 10. 24. 17:51

A köztársasági elnökökre, a nemzeti egységre és az ünnepekre kérdeztek rá egy felmérésben. Tudta, hogy nem tartjuk elég fontosnak október 23-át, de Göncz Árpádot nagyon?
Korábban a témában:

Felmérést készített a Publicus a Vasárnapi Hírek megbízásából arról, vajon ki és miért volt eddig Magyarország legnépszerűbb államfője.

A megkérdezettek elsöprő többsége, 66 százalék a nemrég elhunyt Göncz Árpádot jelölte meg. A második helyre némi meglepetésre a mostani köztársasági elnök, Áder János futott be, őt a 4 százalékos Sólyom László, majd a 2-2 százalékos Mádl Ferenc és Schmitt Pál követi. 17 százaléknyian voltak, akik nem tudtak vagy akartak válaszolni.

Kép: Publicon

Sólyom vs. Áder

Egy különleges Sólyom-Áder párharcot is tető alá hoztak. Megosztó vagy egységet teremtő-e két politikai személyiség, ezt mérték le. Sólyom lett a megosztóbb a 2008-as válaszadók 40 százalékának, míg idén Ádernél 41 százalék mondta ezt (mindeközben viszont magasabb egységesítői értéket kapott 46:31-re elverve Sólyomot).

Pártprferenciák szerint nézve az MSZP-sek mindkét elnököt nagyon megosztónak találták, a fideszesek inkább Sólyomot, míg a bizonytalanoknál Áder lett a megosztóbb és egységesítőbb is.

Kép: Publicon

Nemzeti egység, nemzeti ünnep

Megkérezték azt is, ki testesíti meg leginkább a nemzeti egységet (itt több választ is lehetett adni, így nem a 100 százalék számít összesnek). Széchenyi István 29, Kossuth Lajos 23 százalékot kapott, aztán Göncz jön 19-cel. Megelőzi a 14 százalékos Deák Ferencet, Kádárt, Nagy Imrét és Horthyt is.

Kép: Publicon

Végül a legfontosabb nemzeti ünnepre kérdeztek rá. Ez 2008-ban még fej fej mellett március 15. és augusztus 20. volt, de idénre a nyári államalapítási ünnep jobban meglépett. Október 23. stagnál és többen mást mondtak, gyaníthatóan egyházi ünnepet. Sokat nőtt a nem tudja vagy nem válaszolók száma is.

Kép: Publicon

A kutatás reprezentatívan kiválasztott 1000 fő telefonos megkeresésével készült.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - JULY 24:  U.S. President Donald Trump waves as walks to Marine One while departing from the White House on July 24, 2017 in Washington, DC. President Trump is traveling to Beaver, West Virginia where is will speak to Boy Scouts at the at the 2017 National Scout Jamboree.  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.