Közélet

MSZP: Orbán nem tud mit kezdeni ’56 örökségével

Az MSZP szerint a kormány nem tud méltóképpen ünnepelni, nem tud mit kezdeni '56 örökségével, mai vezetői kiszolgáltatják az országot.

Az ellenzéki párt közleményében úgy fogalmazott, hogy ötvenkilenc éve szabadságot és békét akaró magyarok sokasága ment az utcára jövőjéért és életéért. Hitték, hogy hiába jön velük szembe a magyar állam elnyomó hatalma és a nyers szovjet erő, a szabadságvágyat nem pusztíthatják el.

A Kunhalmi Ágnes budapesti elnök által jegyzett pártközlemény emlékeztet rá, hogy 26 éve e napon kiáltották ki a harmadik Magyar Köztársaságot és fogadták el Magyarország demokratikus alkotmányát, amely dokumentum ma már nincs érvényben.

A kormánypárt vezetői új alaptörvényt “erőltettek” az országra.

Az MSZP szerint Magyarországon ma újra olyan emberek gyakorolják a hatalmat, akik a megtévesztés, félelemkeltés és nyers erő együttes erejével akarják kontrollálni a népet.

Nagy Imre mártírhalála az ország önrendelkezéséről, az emberek szabadságáról szól. Ezért nem tud a kormány méltóképp megemlékezni róla.

Az ellenzéki párt szerint a megtorlás és megszállás évei alatt magyarok százezrei menekültek el, új hazájukban esélyt kapva az újrakezdésre.

Európa, Amerika és Ausztrália befogadta a magyar menekülteket – ez is része 1956 szellemiségének. Ezért sem tud mit kezdeni a mai kormány 1956 örökségével.

A mai vezetők kiszolgáltatják az országot, évtizedekre eladósítják egy átláthatatlan orosz hitelszerződéssel és egy felesleges atomerőmű-építés tervével, amivel a kormány felélte a korábban maga által kialakított ’56-os eszme utolsó erkölcsi alapjait is.

Az MSZP szerint tévednek, akik azt hiszik, tartós lehet az elnyomásuk, mert ma már nem olyan világot élünk, amelyben néhány “korrupt politikus bezárhat egy országot”, mert Magyarország szabadságvágya erősebb, mint bármelyik kormány valaha is lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik