Közélet

Nem perli be a Katonát Szögi Lajos családja

Bár úgy vélik: a darab személyiségi és kegyeleti jogokat sérthet, nem akarnak ingyenreklámot csinálni a színháznak.

Mint korábban megírtuk, a Katona József Színház október elején mutatta Az Olaszliszkai című előadást, amely többek között Szögi Lajos tiszavasvári tanár tragédiáját is feldolgozza, a tavaly elhunyt Borbély Szilárd azonos című drámájának és más szövegeinek felhasználásával.

Amikor az özvegy értesült a bemutatóról, elolvasta az interneten megtalálható szövegkönyvet, és meglepve látta, milyen mondatokat adtak a Középső lány nevű szereplő szájába.

A Narancsnak Helmeczy László, a család ügyvédje azt mondta, néhány mondat sértheti Szögi Lajos kegyeleti és – a tragédia idején 14 éves – lányának személyiségi jogait, a bíróság nagy valószínűséggel a családnak adna igazat, de el akarják kerülni az újabb jogi procedúrát, a színháznak sem szeretnének ingyenreklámot csinálni, ezért nem perelnek.

A kisebbik lány ötéves volt a tragédia idején, alig emlékszik valamire, a középső lány pedig a tiszavasvári gimnáziumból indulva mára az orvosi egyetem ötödéves hallgatója lett, kitűnő átlaggal. Már csak ezért sem lenne jó egy újabb jogi hercehurca, ami újra reflektorfénybe állítaná a családot.

Máté Gábor minderre csak annyit reagált, hogy a bemutató előtt közzétett nyílt levelében már leírt mindent. Ebben a rendező elnézést kért a rokonoktól, amiért nem kereste meg őket a bemutató előtt, de úgy vélte: azzal nem hibázott, hogy színre vitte a darabot. Mint korábban megírtuk, a bíróság ugyan korábban 46 milliós nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte az elítélteket, abból a mai napig egyetlen forintot sem kapott a család.

(A darabról munkatársunk írását itt olvashatja.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik