Közélet

Az olaszliszkai ellen tiltakozik néhai Szögi Lajos családja

Még nem döntöttek arról, indítanak-e pert a darab miatt.

Helmeczy László, a család jogi képviselője szerint morálisan elfogadhatatlan, hogy a 2006-ban Olaszliszkán agyonvert tiszavasvári tanár hozzátartozóinak megkérdezése, tájékoztatása nélkül mutatják be a művet, amelyben alpári, dehonesztáló politikai gondolatokat mondatnak el Szögi Lajos középső lányával. (A darabról munkatársunk írását itt olvashatja.)

A család még nem döntött arról, indít-e pert – mondta a Magyar Nemzetnek az ügyvéd, aki szerint Szögi Lajos özvegye kereste a színházat, de ott azzal hárították el a tiltakozását, hogy nem kötelező megnéznie a művet. Noha a bíróság korábban 46 milliós nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte az elítélteket, abból Helmeczy szerint a mai napig egyetlen forintot sem kapott a család.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt kilenc éve a Borsod megyei Olaszliszkán meglincselték. Autója elé szaladt egy gyermek, aki az árokba esett. Nem sérült meg, a kocsi hozzá sem ért. Szögi Lajost a helyszínen, lányai szeme láttára verték agyon. A lincselők közül nyolc embert ítéltek el: hármat életfogytiglanra, hármat 15-17 év börtönre, kettőt pedig 10-10 év fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetésre. Mint korábban megírtuk, Szögi Lajosról utcát neveznek el. Nem Olaszliszkán, hanem Tiszavasváriban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik