Közélet

Orbán nyer a veszélyhelyzettel

török gábor (Array)
török gábor (Array)
Török Gábor szerint döntő lehet a 2018-as választáson a menekült-tematika, illetve annak kezelése.

Az InfoRádió Aréna című műsorában a politikai elemző azt mondta, nem volt az elmúlt évtizedben olyan politikai téma, amely annyira megmozgatta volna a választókat, mint a menekültügy.

Volt egy csomó téma az elmúlt években, amelyek nekünk, politikával foglalkozóknak fontos volt, sokat beszéltünk róla, de egyáltalán nem jelent meg a választók asztalánál. A menekültkérdésről azonban minden magyar választópolgárnak van valamilyen – ráadásul elég határozott – álláspontja. Tehát a politikai pártok tevékenysége ebben az ügyben alapvetően határozza meg a választók politikai pártokról való gondolkodását és mélyen be fog égni a választók tudatába, hogy ebben az ügyben milyen teljesítményt nyújtottak a pártok megítélésük szerint.

Aki a választók szerint most jól teljesít, az 2018-ra döntő előnyt szerezhet. Márpedig – Török szerint – Orbán időben felismerte ezt, majd jó érzékkel fölépítette világos politikai álláspontját és vállalta is a konfliktusokat.

Önmagában itt most nem az fogja eldönteni a választói érzékelést, hogy ki, milyen mondatot mond, hanem döntően az, hogy a kormány hogyan tudja ezt az ügyet kezelni. Az ellenzéknek csak akkor van bármilyen mozgástere a témában, ha a kormány jelentős mértékben hibázni fog.

A politikai elemző úgy látta, hogy a baloldal eleinte elbagatellizálta a problémát, majd – a DK-s Gyurcsány Ferenc kivételével – nem alakított ki világos álláspontot a kérdésről.

A baloldal, ha nem korábban, akkor most veszítette el a 2018-as választásokat, mert csupa rossz választ adott ebben az ügyben.

Török szerint a Jobbiknak még van esélye. Ha a kormány hibázik, megszólíthatja a Fideszben csalódott szavazókat.

A Jobbik számára ez inkább egy elmaradt haszon. Veszteség persze abban az értelemben, hogy nem tudta folytatni azt a momentumot, amit az erősödése jelentett az elmúlt háromnegyed évben. Ez megtört.

Az elemző szerint az LMP helyzete nehéz, mert mondanivalója nehezen jut el a széles közönséghez. Ugyanakkor nem lehet tudni, milyen fordulatai lehetnek a migrációs hullámnak, ami a választói szimpátiát befolyásolhatja.

A veszélyhelyzet “áldásai”

Az Ipsos legújabb elemzése szerint a Fidesz máris sokat nyert a menekültügyön. Szeptemberben az idei év eddigi legjobb eredményét érte el. Hívei száma 1,9 millió fő. Második a Jobbik, 1,1 milliós táborral, a harmadik 800 ezer támogatóval az MSZP. A DK 300 ezer, az LMP negyedmillió szavazót vonz.

A Fidesz a nyáron úgy bővítette táborát, hogy aktivizálta a korábban pártot nem találók nagyjából 300 ezres csoportját. Leginkább a harmincas-negyvenes korosztályban szerzett új támogatókat a kormánypárt. A 30 év alattiak körében ugyanakkor továbbra is a Jobbik a népszerűbb: 27 százalékával szemben a kormánypárt 16 százalékon áll.

A Fidesz a leginkább megosztó, nemcsak a támogatottsági listát vezeti 24 százalékkal, hanem az elutasításoknál is első, lényegében ugyanilyen aránnyal, 23 százalékkal. Az MSZP-t 17 százaléknyian, a Jobbikot 13 százaléknyian tartják a leginkább ellenszenves pártnak.

Kéri László szerint lehetett számítani arra, hogy a Fidesz népszerűsége a menekültválság hatására nőni fog. A politológus az ATV Egyenes Beszéd című műsorában úgy vélte, ez általában adódik a „nemzetmentő” szerepből, a veszélyhelyzet mindig a hatalom felé tolja az embereket, ha valaki ilyenkor határozott tud lenni, az meghozza az eredményt. Azt egyelőre nem tudni, meddig tarthat a Fidesz népszerűségének növekedése, nem látni, hogyan fogja megoldani ezt a kérdést az Európai Unió.

Kéri szerint uniós megoldás nélkül van még tartalék a menekültválságban a Fidesz számára. Előfordulhat, hogy most Orbán politikai érzéke jobban működött, mint a többi uniós politikusé – tette hozzá. A politológus szerint „Lázár is megkapta a maga kerítését” azzal, hogy Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök lett. Szerinte várható volt, hogy ha Lázár sokáig hangoztatja, mennyire „alkalmas” személy, akkor előbb-utóbb az „orrára koppintanak”.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik