Közélet
Fidesz-es-Jobbik-valasztoplakatja-(210x140)(3).jpg (fidesz, Jobbik)

A tanácstalanokon izmosodott a Fidesz, a fiatalok még ellenállnak

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 09. 21. 11:12

Az Ipsos legújabb elemzése szerint a kormánypárt a legmegosztóbb, de még így is a nyár egyértelmű nyertese.

A Fidesz szeptemberben az idei év eddigi legjobb eredményét érte el. Hívei száma 1,9 millió fő. Második a Jobbik, 1,1 milliós táborral, a harmadik 800 ezer támogatóval az MSZP. A DK 300 ezer, az LMP negyedmillió szavazót vonz.

A Fideszt júniusban a választókorú népesség 20 százaléka támogatta, most 24 százalék áll mögötte. A Jobbik nyár elején 15 százaléknyi választóra számíthatott, most 14 százalékra. Az MSZP júniusban 9, most 10 százalékot ért el. A szeptember első felében végzett közvélemény-kutatás szerint a Demokratikus Koalíciót (DK) 4, az LMP 3 százalékon áll. Az Együtt megalakulása óta folyamatosan 1 százalékot ért el, most 2 százalékot mért az Ipsos.

A többi politikai erőnek minimális, tizedszázalékokban mérhető a tábora. Nyáron a pártoktól távolságot tartók aránya 44-ről 38 százalékra csökkent, a korábban tanácstalanok zömmel a Fidesz mellett aktivizálódtak, de számuk még mindig jelentős, 3 millióan nem neveztek meg kedvelt pártot. A biztos pártválasztók körében a Fidesz vezet (41 százalék), második a Jobbik (26 százalék), az MSZP 17, a DK 7, az LMP 5, az Együtt 1 százalékot ér el.

A Fidesz a nyáron úgy bővítette táborát, hogy aktivizálta a korábban pártot nem találók nagyjából 300 ezres csoportját. Leginkább a harmincas-negyvenes korosztályban szerzett új támogatókat a kormánypárt. Júniusban 17 százalékos volt itt a támogatói köre, most 31 százalékos. Az átlagos (4 százalékos) növekedésnél nagyobb sikert ért el a közép- és felsőfokú végzettségűek, a szellemi munkát végzők körében és a vidéki városokban. E rétegekben az elmúlt negyedévben 8-10 százalékkal gyarapította a táborát.

A 30 év alattiak ellenállnak, a Fidesz a legmegosztóbb

A Fidesz egyetlen kivételtől eltekintve minden társadalmi rétegben a legkedveltebb párt. A 30 év alattiak körében továbbra is a Jobbik a népszerűbb: 27 százalékával szemben a kormánypárt 16 százalékon áll.

A Fidesz a leginkább megosztó, nemcsak a támogatottsági listát vezeti 24 százalékkal, hanem az elutasításoknál is első, lényegében ugyanilyen aránnyal, 23 százalékkal. Az MSZP-t 17 százaléknyian, a Jobbikot 13 százaléknyian tartják a leginkább ellenszenves pártnak.

Az Ipsos azt természetesnek tartja, hogy a baloldali pártok híveinek többsége (a DK-sok 64, az MSZP-sek 60 százaléka) mindenekelőtt a Fideszt utasítja el. Inkább az a meglepő, hogy a Jobbik szavazói részéről is markáns ellenérzések fogalmazódnak meg. A nemzeti radikális párt hívei körében többen idegenkednek a Fidesztől, mint az MSZP-től: előbbit négytized nevezte a leginkább elutasítottnak, utóbbit egyharmad.

Az Ipsos szerint a jobbikosok távolságtartását jelzi az is, hogy csak minden tizedik tartja számon a Fideszt második kedvelt pártjaként. A kormánypártiak nyitottabbak, hiszen 20 százalékuknak a Jobbik a tartalék, ennél kevesebben, 15 százaléknyian éreznek heves ellenszenvet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.