Közélet

Röszkei összecsapás: a rendőrség csőbe húzta a menekülteket?

A szeptemberi 16-i áttörésről itt írtunk nagyon részletesen, röviden annyi, hogy a szerb oldalán feltorlódott tömeg bedöntötte a röszkei határátkelőt lezáró kaput. A tömeg fél 3 körül agresszívvé vált, kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobálta meg a magyar oldalon álló rendőröket, majd kitörte az átkelőt lezáró kaput.

A rendőrség azonnal jelentős erőket sorakoztatott fel a „magából kivetkőzött emberek” megfékezése érdekében, a ledöntött kaput többsoros rendőrsorfal helyettesíti.

Az Átlátszó azt írja, téves volt az az állítás vagy híresztelés, miszerint a magyar rendőrség megnyitotta volna a kapukat a menekültek előtt.

Egy határon dolgozó cseh önkéntes úgy nyilatkozott, a menekültek között villámgyorsan elterjedt a hír: „A magyarok megnyitották a kapukat.” De a háttérben tartózkodó menekültek csak annyit érzékelhettek, hogy a tömeg elöl megindult, így teljesen logikus a menekültek reakciója.

Az oknyomozó portál szerint összefoglalva az történt, hogy a kétségbeesett menekültek egy részének agresszív megnyilvánulásaira a magyar rendőrség agresszív módon reagált. A sérültek nagy számából következik, hogy a rendőrök fellépése túlzottnak tűnik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik