Élő Közélet

Nem vinnének, hoznának menekülteket

Elindult a menekültvonat Barcsról

Fél nyolckor elindult a vonat Hegyeshalom felé, de a nyolcra várt buszok nem érkeztek meg Barcsra. Hegyeshalomnál 10 ezer menekültre számítanak – derült ki az M1 tudósításából.

Kósa Lajos: a törvénytisztelő polgárok életét keserítik meg a bevándorlók

A törvénytisztelő, adófizető polgárok életét keserítik meg a bevándorlók minden nap, hiszen a határlezárások miatt az ingázók nem tudnak eljutni munkahelyükre, és az áruforgalom is nehézkessé válik a határokon, mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője az M1.

Úgy fogalmazott, ha ez így folytatódik tovább, akkor kimondhatjuk, a schengeni rendszer megbukott. A honvédségi törvény módosításáról, amelyről hétfőn dönthet az Országgyűlés, azt mondta, azért van rá szükség, hogy a “bevándorlási vészhelyzet” végéig közreműködhessen a katonaság a rendőrség munkájában.

Jelenleg egy hadgyakorlat keretében dolgoznak a határon a katonák, a módosítás után a munkájuk jogi alapja fog csak változni, tette hozzá.

Majdnem 19 ezer határsértőt fogtak el a hétvégén

Országszerte 18 757 határsértőt fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt péntektől vasárnapig. A magyar-szerb határszakaszon 950 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek. Éves összesítésben 224 235 illegális bevándorlóval szemben történt intézkedés – mondta el a rendőrség szóvivője az M1 műsorában.

Az utóbbi 72 órában 11 emberrel szemben közokirat-hamisítás, további három emberrel szemben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

 

Canterbury érseke befogadott egy menekültcsaládot

Justin Welby kritizálta a kormányt a menekültpolitikájáért és felajánlotta, hogy vendégül lát egy vagy két családot. A The Guardian szerint az anglikán egyház szellemi vezetője a londoni Lambeth Palotában szállásolhatja el a szíriai menekülteket. Magyarázatul ezt mondta: „Jézus is menekült volt.”

A gesztus hasonló volt Ferenc pápáéhoz, aki felszólította a plébániákat, hogy mindegyik fogadjon be egy menekült családot, majd a Vatikán is vendégül látott egyet.

Újabb csapat érkezett Barcsra

A bevándorlókat  az éjszaka folyamán négyóránként szállították Horvátországból a határra buszokkal, összesen 800-1000 ember érkezett. A rendőrök a barcsi vasútállomásra kísérik, majd vonatra szállítják őket. Az M1 tudósítója úgy tudja, hogy a 15 kocsiból álló szerelvény nyolc órakor indul Hegyeshalomra.

 

A parlament átszabhatja a honvédség és a rendőrség feladatait

Az Országgyűlésen az ülés 12 órakor napirend előtti felszólalásokkal, majd a kereszténydemokrata Hollik István mandátumigazolásával, valamint Simicskó István honvédelmi miniszteri eskütételével kezdődik. Hollik István azt követően foglalhat helyet a KDNP padsoraiban, hogy a fideszes Papcsák Ferenc a jegybank felügyelőbizottságának elnöki tisztségére váltotta mandátumát. Simicskó Istvánt szeptember 10-i hatállyal nevezték ki a honvédelmi tárca élére, az öt év után lemondással távozó Hende Csaba helyére.

A képviselők ezt követően a kormánypártok tömeges bevándorlás kezelésével összefüggő módosításcsomagjához benyújtott módosító javaslatokat tárgyalhatják, majd el is fogadhatják a végleges normaszöveget. A Fidesz és a KDNP javaslata egyebek mellett új feladatokat adna a honvédségnek a migrációs válsághelyzet idejére, egy módosítással pedig azt is törvénybe foglalhatják, hogy a rendőrség külföldön is végezhet a terrorizmus elleni küzdelemmel kapcsolatos felderítést.

A törvény elfogadásához minősített többségre van szükség.

Zákányból vonatokkal utaznak a menekültek a regisztrációs pontokra

Megérkezett Zákányba az a 12 szerelvényes vonat, amelyikkel a pályaudvaron rekedt 500 bevándorlót is el tudják szállítani – közölte az M1. Korábban egy 1600 és egy 1000 férőhelyes vonat már elindult a regisztrációs pontok felé. A vonatra való felszállás a rendőrök irányításával, szervezetten zajlik.

A menekültek között sok a beteg gyermek, többségük megfázott és lázas. Őket az állomáson ellátják.

 

Menekültek érkeztek Magyarországra Barcson keresztül

Mintegy 400 ember éjfél körül gyalog érkezett a barcsi Dráva-hídon át Magyarországra Horvátországból – számolt be az M1 tudósítója. Hajnalban újabb csoport érkezése várható. A menedékkérőket a Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai várják, akiktől ételt, italt és meleg ruhát is kapnak. Ezután gyalog teszik meg az utat a Dráva partján a barcsi vasútállomsáig.

Az első csoport vasárnap este érkezett meg. Az M1 tudósítójának információja szerint Horvátországból négy óránként indítják útnak a bevándorlókat.

 

Lezárták a menekültek a határátkelőt horvát-szlovén határátkelőt

Mintegy 300 menekült zárta le a Zágrábot Ljubljanával összekötő autópályán lévő Bregana határátkelőt a horvát oldalon, és követelik, hogy engedjék át őket a túloldalra. Egyesek közülük leültek, mások lefeküdtek az úton, és senkinek sem engedik az átkelést a határon

A menekültek előtt élő pajzsot alkotott mintegy 60 rohamrendőr. Rendőrkutyákkal érkeztek oda. Helyszíni jelentések szerint hajnalban helikopterek köröztek a határátkelő felett, és reflektoraikkal pásztázzák a környéket.

Egyes értesülések szerint a határátkelőhöz érkeztek olyan szlovén aktivisták, akik helyeslik a migránsok áthaladását Szlovénián keresztül, és arra buzdították a menekülteket, hogy zárják le a határt, ezzel gyakoroljanak nyomást a szlovén rendőrségre, amely nem engedi be őket az országba. A menekültek fogadkoznak, hogy addig tartják lezárva a határátkelőt, amíg át nem engedik őket Horvátországból Szlovéniába.

A tiltakozóakció miatt végeláthatatlan kocsisor alakult ki a határnál – jelentették hétfőre virradóra horvát lapok internetes felületükön.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik