Közélet

Mégsem lesz kötelező a kvóta

Juncker (Array)
Juncker (Array)
Az Európai Bizottság elállhat tervétől.

Az Európai Bizottság egyes keleti tagállamok, köztük Magyarország ellenkezése miatt elállhat attól, hogy kötelező kvóták alapján osszanak szét 120 ezer menekültet az EU tagországaiban – jelentette bizottsági forrásokra hivatkozva a Reuters. A brit hírügynökség név nélkül nyilatkozó forrása szerint a kötelező kvóták bevezetése “már nem opció”.

A 120 ezres szám maradna, de önkéntes alapon osztanák el a menekülteket a tagállamok között. A Reuters idézte Dimitrisz Avramopuloszt, a migrációs ügyekben illetékes görög EU-biztost is, aki szerdán az Európai Parlamentben azt mondta: a bizottság célja az európai egység biztosítása a kérdésben.

Ha Magyarország nem akar részese lenni (az áthelyezési programnak), akkor más országokból is át tudunk helyezni menedékkérőket. Egyáltalán nincs hiány jelenleg Európában a menekültekből.

Magyarország mellett Szlovákia, Csehország, Románia és Lengyelország is ellenezte, hogy a tagállamok gazdasági ereje és lakosságszáma arányában osztanák el a Görögországba, Olaszországa és Magyarországra érkezett menekülteket.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Luxemburg külügyminisztere, Jean Asselborn előzőleg még azt mondta, bár kétségkívül nem minden tagállam támogatja a kvótarendszert, de a lisszaboni szerződés értelmében erre nincs is feltétlenül szükség, a kérdésben minősített többséggel is lehet dönteni.

Orbán Viktor éppen a Reuters-hír megjelenése előtt mondta azt, hogy ha ez a döntés megszületik, azt el kell fogadnia Magyarországnak is, bár a kötelező kvóták terve szerinte ellentétes valamennyi uniós tagállam alapvető érdekeivel.

Készek vagyunk a kvótákról tárgyalni, de csakis önkéntes alapon, és csak akkor, ha vége van a menekültáradatnak.

A kérdésre, hogy a német és osztrák határellenőrzés bevezetése által igazolva érzi-e magát, a miniszterelnök ezt mondta.

“Magyarország uniós tagságának egyik legfurcsább története, hogy az elmúlt hónapokban egyetlen tagországként komolyan vette az EU közös szabályait, mégis bíráltak bennünket. Ez nevetséges. A kérdés nem az, hogy megerősödött-e a pozícióm, hanem az, hogy még érvényben vannak-e európai egyezmények? Örülök, hogy egyre több kormányfő követi a vonalamat. Mert ez az egyetlen útja a közös életnek az EU-ban.”

A legfrissebb Magyar Narancsban Török Gábor elemző éppen arról beszél, hogy az unió határait védő kormányfő jó eséllyel számít arra, hogy a heves támadások után hamarosan fordulat jöhet a megítélésében. A kormányfő a menekültüggyel áttörte a fölötte lévő üvegplafont, bőven alakulhat még úgy, hogy a végén az igazát visszhangozza majd Nyugat-Európa. Az elemző szerint az még nem világos, hogy a haszonszerző, számkivetett, vagy az EU politikusait felébresztő államférfi képe marad fenn róla.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik