Közélet

Európa nagy embere lehet Orbán

Török Gábor menekültügyről, és az arra adott politikai válaszokról.

A Magyar Narancsnak az elemző azt mondta: az unió határait védő kormányfő jó eséllyel számít arra, hogy a heves támadások után hamarosan fordulat jöhet a megítélésében. A hetilap előzetese szerint Török Gábor úgy látja, több a kormányzati szereplők vágyálmánál, hogy egy közvetlen európai vezetőválasztásnál Orbánnak most komoly esélyei lennének a győzelemre.

Orbán az elmúlt hetekben kiemelkedett a magyar politikai realitásból, és elsőként a rendszerváltás utáni politikusok közül, világpolitikailag is értelmezhető szereplővé vált.

Az elemző csodálkozna, ha ez a kormányfő szándékával ellentétesen történt volna.

Tudja, hogy ezzel újrarajzolhatja saját politikai arcélét, eddig ugyanis a fő nemzetközi értelmezés az volt, hogy egy diktatórikus hajlamú, populista politikus és/vagy kevésbé fontos, átmeneti szereplőnek gondolták.

A kormányfő a menekültüggyel áttörte a fölötte lévő üvegplafont, bőven alakulhat még úgy, hogy a végén az igazát visszhangozza majd Nyugat-Európa – mondta az elemző, akinek az még nem világos, hogy a haszonszerző, számkivetett, vagy az EU politikusait felébresztő államférfi képe marad fenn róla.

Török a baloldali reakcióról is beszélt, Korábban azt gondolta, a baloldal ennyire nem lehet alkalmatlan, impotens. Most viszont azt látja, hogy de, lehet. „És hogy a kormányváltó pálya egyre inkább a Jobbik irányába tolódik.”
További részletek a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik