Nagyvilág

Orbán: ha a menekültkvóta EU-s törvény lesz, el kell azt fogadnunk

Közös nagyinterjút adott több európai lapnak Orbán Viktor. A kormányfő beszélt arról a kötelező kvóták kényszerű elfogadása mellett, hogy Európának erőskezű vezetők kellenek, máskülönben jönnek a százmilliók és fuccs lesz.

A menekültek elosztását célzó kvótarendszer terve ellentétes valamennyi uniós tagállam alapvető érdekeivel, és nekünk meg kell védenünk Magyarországot – jelentette ki Orbán Viktor abban az interjúban, amit az osztrák Die Presse után a német Die Welt is közölt szerda este. A kormányfő szerint azonban ha abból uniós törvény lesz, Magyarországnak el kell fogadnia.

Készek vagyunk a kvótákról tárgyalni, de csakis önkéntes alapon, és csak akkor, ha vége van a menekültáradatnak – jelentette ki a miniszterelnök. Arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha az Európai Unió a kvótarendszert minősített többséggel elfogadja, a magyar miniszterelnök a Die Welt szerint azt válaszolta:

“Akkor ez már törvény, és nekünk el kell fogadnunk”.

A Die Presse szerint a magyar kormányfő közös interjút adott az osztrák és a német lap mellett az angol Times, valamint a francia Le Figaro című lapnak.

Bárdolatlanok az osztrákok

A Werner Faymann osztrák kancellárhoz fűződő viszonyáról szóló kérdésre azt mondta, hogy jó a kapcsolatuk, még mindig rendszeresen beszélnek telefonon, legutóbb három napja kapott hívást osztrák kollégájától. “Együtt kell működnünk, mi mást tehetnénk? Amikor személyesen beszéltünk, soha nem használta azokat a csúnya szavakat, amiket nyilvánosan mondott. Én ezt nem veszem személyesnek, ez politikai játék” – közölte.

“Én ezt nem veszem komolyan. Ez egyszerűen rossz viselkedés. Civilizált európaiak nem fejezhetik ki így a véleményüket. Az európai baloldalon egyszerű munkamegosztás működik: valakinek minden nap támadni kell a magyar miniszterelnököt. Én értem ezt a logikát. Egyik nap a román szidalmaz, másik nap a svéd, aztán az osztrák” – válaszolta arra a kérdésre, hogy “tehát nem veszi komolyan azt, hogy Faymann az európai történelem legsötétebb fejezetéhez hasonlította a menekültválságban tanúsított magatartását?”

A kérdésre, hogy vár-e bocsánatkérést Faymanntól, Orbán azt felelte, hogy

“ez sosem volt az osztrákok legerősebb oldala. (…) Az osztrákok néha bárdolatlanok. Az osztrák és román megnyilatkozások gyakran meglehetősen destruktívak”.

Görögországban kell rendet tenni

A kérdésre, hogy a német és osztrák határellenőrzés bevezetése által igazolva érzi-e magát, a miniszterelnök elmondta, “Magyarország uniós tagságának egyik legfurcsább története, hogy az elmúlt hónapokban egyetlen tagországként komolyan vette az EU közös szabályait, mégis bíráltak bennünket. Ez nevetséges. A kérdés nem az, hogy megerősödött-e a pozícióm, hanem az, hogy még érvényben vannak-e európai egyezmények? Örülök, hogy egyre több kormányfő követi a vonalamat. Mert ez az egyetlen útja a közös életnek az EU-ban.”

Arra, hogy a menekültválság egzisztenciális válsággá válhat-e az unió számára, a magyar kormányfő így válaszolt: “Ennyire nem szaladnék előre, de megtörténhet. Most megoldhatjuk a problémákat, de neki kell rugaszkodnunk. Le kell mennünk Görögországba, és ott megvédeni a határt. Hat éven át tétlenül néztük, hogy a görögök nem tartják be a dublini szabályokat. Most mindannyian fizetjük az árát, hogy Görögország nem képes megvédeni külső határát. Szigorúbban be kell tartanunk a szabályokat.”

Dublin nem jó, jönnek a százmilliók

Orbán szerint a menekültkérdés kezelésére hivatott dublini szabályrendszer “a mai valóságban már nyilvánvalóan nem állja meg a helyét”, a világ megváltozott, új eszközökre van szükség. A kérdésre, hogy mivel lehetne felváltani, azt felelte, hogy ez bonyolult ügy, “mindenesetre a felelősség és a terhek megosztására hasznos lenne bevonni olyan EU-tagjelölt országokat, mint Szerbia és Macedónia. Magyarország most meglehetősen kényelmes helyzetben van, mert úgy tűnik, mintha az áradat már nem rajta keresztül menne, de a kihívás nem tűnt el, a menekültek jönni fognak”.

A kérdésre, hogy mennyien, azt válaszolta, hogy “milliók”. “A Frontexnek jó számításai és elemzései vannak, még ha valószínűleg senki sem olvassa azokat” – tette hozzá. Orbán szerint “könnyen elérheti a 100 milliót is az Európába érkező emberek száma”, ha – mint az újságíró feltételezte – a közel-keleti államok összeomlásának leszünk tanúi.

“Ne felejtse el Afrikát! Ez egy globális kihívás, Európának az ENSZ-t is be kellene vonnia”

Erős vezető kell

Ezt megelőzendő nem szabad, hogy Európa részese legyen az ottani társadalmak lerombolásának. Orbán szerint “leromboltuk Irakot, Szíriában pedig a Nyugat egy nem létező ellenzéket támogatott, Aszad elnököt démonizálta”. Szerinte azért jöttek olyan sokan a balkáni útvonalon, mert azt a benyomást keltettük, hogy az EU-ban korlátlanul fogadunk migránsokat, “sok problémához ösztönösen liberálisan viszonyulunk”.

Orbán szerint Európában probléma van a vezetéssel. “A jelenlegi európai kultúrában nem személyekre, hanem intézményekre van testálva a vezetés. Azt a benyomást keltjük, hogy az erős vezetők veszélyesek, és a gyenge vezető a jó vezető. Ha minden jól megy, az intézményi vezetés rendben van, de válsághelyzetekben olyan vezetőkre van szükség, akik letérnek a szokott útról. Ha valaki így tesz, azt másnap a médiában veszélyes nacionalistaként bélyegzik meg” – jelentette ki. A kérdésre, hogy önmagáról beszél-e, a kormányfő nemmel válaszolt.

“Nem én vagyok az egyetlen áldozat. Európának jó vezetői vannak, de a legtöbben nem használják vezetői képességüket”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik