Közélet

Keddtől válsághelyzet lehet Magyarországon

Keddtől meglesz a felhatalmazás törvényileg, így a kormány kihirdetheti a bevándorlási válsághelyzetet. Úgy tűnik, így is fog történni, jöhet a központi operatív törzs.

Ahogy sokan megírták, kedden életbe léphetnek az új jogszabályok, és várhatóan az ország történetében először kihirdetik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet – írja az Index. Várhatóan a keddi kormányülés után történik majd meg mindez.

Lázár János miniszterelnökségi miniszter már csütörtökön azt mondta, hogy a válsághelyzet kihridetésére tett javaslatot a Belügyminisztérium a kormánynak. A kormány akkor hirdetheti ezt ki, ha a menedékkérők száma meghaladja egy hónap átlagában a napi 500 főt, vagy két egymást követő hét átlagában a napi 750 főt, vagy egy hét átlagában a napi 800 főt.

Hétfőn megalakult a központi operatív törzs, ami 24 órában működik majd. A belügyminiszter vezeti a törzset közösen az ORFK két kijelölt vezetőjével. További kijelölt állandó szakemberek lesznek benne a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a büntetés-végrehajtás, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Terrorelhárítási Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állományából.

A törzs feladata lesz a migrációs helyzet kezelésében részt vevő szervek munkájának összehangolása, naponta kétszer jelentést tesznek a belügyminiszternek. A válsághelyzetben elvileg a honvédség is bevethető lesz, azonban erről csak egy hét múlva szavaz a parlament. Kétharmados törvényeket kell majd módosítani, amihez várhatóan a Jobbik segítsége is kelleni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik