Közélet

Cáfolták, mégis akadozik a rendőrök ellátása

Árad a panasz a határ mellé vezényelt rendőröktől az áldatlan állapotok miatt.

A rendőrség szerint a határon szolgálatot teljesítők napi háromszori étkezést kapnak. Naponta mintegy 5000 kalóriát tartalmazó ételhez jutnak a déli határszakaszhoz vezényelt rendőrök – tudatta a minap az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), miután a sajtó és az ellenzék is szóvá tette a mostoha körülményeket, amelyek között a rendőrök dolgoznak.

Az ORK akkor közölte: a rendőrök két váltásban dolgoznak, háromszor étkeznek, egyszer meleg, kétszer hideg élelmet kapnak. A hideg ételcsomagokban van felvágott, zöldség, gyümölcs, kifli vagy zsömle. A meleg ellátmány levesből, főételből, gyümölcsből és desszertből áll. A rendőrök napi 3 liter ásványvizet is kapnak

Ugyanakkor a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára hétfőn többször is arról számolt be, hogy árad a panasz hozzájuk a határ mellé vezényeltektől. Pongó Géza a Klubrádióban megerősítette, áldatlan állapotokról panaszkodnak a kivezényeltek. Egyre több a panasz az ellátás, az élelmezés, szállás, tisztálkodási lehetőség miatt. A rendőrök túlfeszített tempójára jellemző, hogy nem tudni pontosan, hány órát dolgoznak naponta. A szakszervezet hiába kezdeményezte az országos főkapitánynál, hogy tartsanak rendkívüli érdekegyeztető tanácsot.

Pongó Géza a TV2 Mokka című műsorában arról is beszélt, hogy több orvos is kellene, folyamatos egészségügyi ellátást biztosítani a rendőröknek, vagy akár szűrést is. A szakszervezeti vezető a tévében is megalapozottaknak nevezte az élelmezéssel kapcsolatos kifogásokat.

Közben a Zsaruellátó nevű Facebook-csoport jelezte, hamarosan Röszkére indulnak. A civilek jelezték, hogy hasznos adomány lehet a gyári, csomagolt, könnyen fogyasztható élelmiszer, a papírzsebkendő, a WC-papír, szájmaszk, gumikesztyű, orrcsepp, fájdalomcsillapító, torokgyulladás-csillapító cukorka, vitamin.
A civilek több vádat is kaptak, hogy átverés az oldaluk, amit cáfoltak. Jelezték, nem áll mögöttük alapítvány, szervezet, párt, és a jövőben is kerülnék a politikát és a gyűlölködést, pénzadományt pedig nem áll módjukban elfogadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik