Közélet

Megerőszakolta és teherbe ejtette 14 éves betegét egy orvos

A bíróság nem engedélyezi a lánynak az abortuszt, mondván, a terhessége már túlságosan előrehaladott a műtéthez.

Indiában heves viták övezik annak a 14 éves gujarati lánynak az esetét, aki azután esett teherbe, hogy orvosa bedrogozta és megerőszakolta őt. Az erőszakra, noha februárban történt, csak hónapokkal később derült fény, nagyjából azzal egy időben, hogy a kiskamasz szülei megtudták, lányuk – akinek nevét saját érdekében nem hozták nyilvánosságra – várandós.

A kétségbeesett apa először feljelentette az erőszakoló orvost, majd petíciót indított, melyben arra kéri az gujarati hatóságot, hogy engedélyezzék lánya abortuszát. Az ügyben néhány napja, július 23-án született döntés: ebben elutasítják a kislány abortuszkérelmét, mivel terhessége túlságosan előrhaladott a műtéthez.

Indiában a terhesség 20. hetéig végezhetnek abortuszt az orvosok, kizárólag azokban az esetekben, amikor a terhesség veszélyezteti az anya életét, fizikai vagy mentális sérüléseket okozna, vagy ha a magzat súlyos rendellenességgel jönne világra. A szóban forgó 14 éves lány most a terhesség 23. hetében jár, az ügyében eljáró bíró, Abhilasha Kumari épp ezért úgy döntött, meg kell szülnie gyermekét – számolt be az Indian Express.

A lap úgy tudja, a bíróság 100 ezer rúpia, átszámolva kicsit több mint 400 ezer forint kártérítést fizet a szülőknek. Kumari bíró azt is elismerte, nem volt egyszerű meghozni a döntést. “Igyekeztünk figyelembe venni a traumát, ami a fiatalkorú édesanyát érte, ugyanakkor el kellett ismernünk, hogy a magzat nem hibás azért, hogy megfogant. Nem kérte hogy megszülethessen, ezért épp olyan ártatlan, mint az édesanyja.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik