Közélet

Meghalt kilenc koraszülött Miskolcon – nem nyomoznak

inkubátor (Array)
inkubátor (Array)

Bűncselekmény hiányában szüntette meg az eljárást a rendőrség.

Nem történt bűncselekmény a rendőrség szerint a miskolci megyei kórházban, amikor az intézményben rövid időn belül – 2013 nyarán – kilenc koraszülött meghalt. A rendőrség “bűncselekmény elkövetésének hiányában” szüntette meg a nyomozást. .

Az intézmény főigazgató-főorvosa kedden az MTI-t arról tájékoztatta, hogy “a nyomozás keretében beszerzett szakértői vélemény a koraszülöttek gyógykezelése során a halálokkal összefüggésbe hozható szakmai szabályszegést vagy gondatlanságot nem állapított meg.” Csiba Gábor közölte, a rendőrség a nyomozás lezárásáról hivatalosan nem értesítette, sajtóhírekből szerzett tudomást róla április 27-én.

Mint ismert, a kilenc, igen kis súlyú koraszülött 2013. augusztus 5. és 14. között halt meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban. A történtek kapcsán – Orbán Viktor utasítására – rendkívüli vizsgálat indult, erre az időre a főigazgatót felfüggesztették beosztásából.A szakmai vizsgálat az év októberére azt állapította meg, hogy sem szakmai, sem személyi hiba nem történt.

Az elhunyt újszülöttek ügyével a rendőrség is foglalkozott, Papp Károly országos főkapitány utasítására foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást. Az ORFK kedden az MTI-nek azt írta, hogy az ügyben “a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda 2015. április 10-én megszüntette”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik