Közélet

Botrányos igazoltatás: feljelentették a rendőröket

A gyanú szerint csak azért rakták ki a rendőrök a villogót és igazoltattak egy férfit Ácson, mert cigány. Állítólag a központnak is bemondták. Ami valószínűleg fel se merült bennünk, hogy a település polgármesterét állították meg – derül ki az Index cikkéből.

Győri készenléti rendőrök kirakták a villogót és igazoltattak egy férfit csütörtök dél körül a Komárom-Esztergom megyei Ács településen.Rendőrök a gyanú szerint pusztán a származása miatt igazoltattak egy cigány lakost – írja a lap. Hozzátéve, hogy ez sajnos bevett dolognak számít a vidéki Magyarországon, ezt pár éve egy civil szervezet be is bizonyította.

Az esetről maga az érintett, az Ács települést 2010 óta irányító Lakatos Béla számolt be az Indexnek. Lakatos feljelentést tesz a rendőrök ellen.

Hazaindult ebédelni délben szolgálati autójában, amikor elment mellette egy rendőrautó. “Láttam, hogy megfordulnak utánam, egyből kitették a villogót. Meg is lepődtem, mivel be voltam kötve” – emlékezett vissza. Az egyik rendőr az Audi felé sétálva odaszólt a másiknak, hogy “kisebbségi vezeti az autót”, közben pedig a rendőrautó kihangosított rádióján egy női hang is bemondta: kisebbségi igazoltatása van folyamatban – idézte fel a hallottakat.

A polgármester kérdőre vonta őket, hogy miért ezzel kezdik az ellenőrzést, és felháborítónak nevezte, hogy így végzik a munkájukat. A rendőrök erre odahívtak még egy rendőrautót, arra hivatkozva, hogy nem hajlandó együttműködni.

Az igazoltatás így végződött: Amikor odaadtam a papírjaimat, lehervadt a mosoly az arcukról, és mondták, hogy minden rendben van. A cikkből az is kiderül, hogy intézkedő rendőrök megállapították, Lakatos semmilyen szabálytalanságot nem követett el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik