Belföld

Csak a roma bicikliseket bírságolták

A Magyar Helsinki Bizottság és a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság egyezségével zárult az Egyenlő Bánásmód Hatóság eljárása, amely azt vizsgálta, hogy a rendőrség nem diszkriminálja-e a rimóci romákat.

A nógrádi településen ugyanis szinte kizárólag roma származású kerékpárosokkal szemben szabnak ki bírságot a biciklik hiányos felszerelése miatt. A Hatóság megállapította, hogy a rendőrök egyedi intézkedések ugyan jogszerűek voltak, de a szabálysértési gyakorlat összességében sérthette a roma közösség egyenlő bánásmódhoz való jogát. A rendőrség a héten kötött egyezségben vállalta, hogy konkrét lépéseket tesz a cigány lakosság egyenlő bánásmódhoz való jogának érvényesítése érdekében – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében a Magyar Helsinki Bizottság.

A szabálysértők neve és lakóhelye alapján kiderült, hogy a megbírságoltak több mint 97 százaléka roma, azaz a bírsággal sújtott romák aránya négyszer nagyobb, mint a lakosságbeli számarányuk. Ráadásul a helyszíni látogatás tapasztalatai alapján úgy tűnt, hogy a környékbeli lakosok általában hiányos felszerelésű kerékpárral közlekednek: jellemzően hiányzik a lámpa és a csengő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik