Gazdaság

Hűvös nemzetközi reakciók a reformcsomagra

A nemzetközi pénzvilág "hűvösen reagált" a kedden bejelentett magyar reformcsomagra, amelyből a részleteket hiányolták - írják meghatározó amerikai és brit gazdasági lapok.

A Wall Street Journal és a Financial Times által megszólaltatott szakértők a bankadó meghosszabbítását, valamint a nagyvállalati társasági adó 19 százalékon tartását emelték ki negatívumként. A piacok hűvösen reagálnak a magyar reformtervre – írta a keddi bejelentésről szóló hírének címében a Wall Street Journal amerikai gazdasági lap. A kiadáscsökkentés bejelentett mértéke bár nagyobb volt, mint sokan vártak, “nem váltott ki lelkesedést a szkeptikus piacokon”, a részletek hiánya miatt. A lap közölte, hogy a piacok részletes programot szerettek volna látni hosszú távra szóló kiadáscsökkentésekről.

A lap által megszólaltatott szakértők többsége a részleteket és a konkrét terveket hiányolták a keddi bejelentésből. A közölt célszámok a vártnak megfelelőek voltak a megkérdezett közgazdászok szerint, de a részletek csalódáskeltőek.

A Financial Times brit gazdasági lap szintén a részletes tervek hiányát emelte ki a bejelentésről szóló beszámolójában. A lap beyondbricks nevű blogjában “csalódáskeltőnek” jellemezték a bejelentést, amelyre több hónapja vártak már a befektetők. A Timesnak nyilatkozó szakértők a részletek hiánya mellett kritizálták, hogy nem csökken a bankadó és a nagyvállalatok társasági adó.

A Times blogbejegyzésében ugyanakkor megemlítik: nem az számít igazán, hogy az elemzők mit gondolnak, hanem az, hogy sikerült-e meggyőzni a hitelminősítő intézeteket arról, hogy a kormány végre kész az államháztartás rendbetételére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik