Belföld

Nem tudni, hogyan mentenék meg az egészségügyet

Hiába a Széll Kálmán Terv, az államtitkár egyelőre nem tudott konkrétumokat mondani a reformról.

Az egészségügyi rendszer átalakításának terveit ment megbeszélni az egészségügyi államtitkár a Semmelweis Egyetem nagytermébe, de ott a hazai egészségügy végtelen reménytelenségével találkozott – írja az Index. Szócska Miklós struktúraátalakításról, funkcionális társulásokról, kiaknázható tartalékokról beszélt, a hozzászólók megalázóan alacsony bérekről, az orvosok és az ápolók reménytelen helyzetéről, a hiányzó utánpótlásról beszéltek.

Az internetes lap azt írja: az egyik fiatal felszólaló véleménye szerint az államtitkár egy olyan lelkiállapotú szakmától vár összefogást, amelyben a rezidenstől a középgenerációig elege van már mindenkinek a reformokból és az újabb államtitkárokból is. „Nemcsak azzal van a baj, hogy a magyar orvosok a nyugat-európai bérekhez képest keveset keresnek, de az itteni bérekkel való összehasonlítás is megalázó, amikor egy buszsofőr többet keres egy orvosnál. Ezek az emberek már nem tudnak végigcsinálni egy reformot, a lelkesedésből nincs semmi, elvitte a cica.”

A tegnap bejelentetett Széll Kálmán program részleteiről sem tudott semmit mondani Szócska Miklós, csak annyit, hogy április elsején kezdenek három hónapos egyeztetésbe a gyógyszertámogatások átalakításáról. A cél az állam gyógyszerkiadásainak radikális csökkentése – 2013-ra 120 milliárddal kevesebbet költene erre a célra az állam. Ez igazi bűvészmutatvány lesz, főleg úgy, hogy – Szócska Miklós szavai szerint – eközben a betegeknek nem kell majd többet fizetniük a gyógyszerért.

A két és fél órás beszélgetésen azért elhangzott néhány konkrétumnak tekinthető állítás – írja az Index. Szócska Miklós többször utalt rá, hogy nagyon számít a hamburgeradókra, az egészségtelen termékekre kivetett díjakból befolyó pénzt ugyanis az egészségügyre és talán a bérek emelésére lehetne fordítani. Ő erről biztos többet tud, mert a népegészségügyi termékdíjakra amúgy a Széll Kálmán programban egyáltalán nincs utalás.

AJÁNLOTT LINK:

Óriási nagy gáz van az egészségügyben (Index.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik