Belföld

Egyeztetésre várnak a szakszervezetek

A Széll Kálmán Terv bejelentése után mihamarabb tárgyalnának a részletekről.

Gaskó István, a Liga szakszervezeti szövetség elnöke (képünkön) “Orbán megszorító csomagnak” nevezte a tervezett intézkedéseket. Kifejtette: a napvilágot látott információk még nem elegendőek a helyzet pontos megítéléséhez, ugyanakkor a tervezett lépések várhatóan “lehetetlen helyzetet” teremtenek a például a közösségi közlekedésben és a nyugdíjrendszerben, valamint az sem látszik, hogy a gyógyszertámogatás csökkentése mekkora áremelkedést generál.

Nem derült ki az sem, hogy a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatától milyen eredményt vár a kormány, mint ahogyan az sem, hogy az így felszabaduló munkaerőt hogyan fogja elhelyezni – mondta Gaskó István.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint is hiányoznak a részletek, és inkább a régi elképzelések megismétlését tartalmazza a terv.

Az elnök szerint “életveszélyes” a korengedményes nyugdíj megszüntetésének terve, mert ilyen magas munkanélküliségi ráta mellett létkérdés, hogy a munkavállalók “ne egyenesen az utcára kerüljenek”, hanem a megélhetésükhöz szükséges ellátás valamilyen módon biztosítva legyen.

Borsik János szerint zavaros a közmunka átszervezése is, ezenkívül stratégiai, a munka világát jelentős mértékben ösztönző elképzelések továbbra sincsenek. A demokratikus és “normális” eljárás az lenne, ha a kormány egyeztetne a munkaadókkal és munkavállalókkal ezeknek az elképzeléseknek a részleteiről. Ugyanakkor emlékeztetett: most szerdán lesz három hónapja, hogy plenáris ülést tartott az Országos Érdekegyeztető Tanács.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke is azt mondta az MTI érdeklődésére: a Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes által ismertetett ütemtervből hiányzott, hogy mikor egyeztet a kormány a szakszervezetekkel, és az is, hogy milyen konkrét intézkedésekkel érik el a kijelölt célokat. Az MSZOSZ az eddigiekhez hasonlóan most is partnerséget ajánl a részletek megbeszéléséhez – fűzte hozzá.

Az MSZOSZ elnöke elmondta: átfogó, szerkezeti reform egyedül a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban hangzott el, ennek lényege, hogy senki ne menjen el hamarabb nyugdíjba mint a rá irányadó nyugdíjkorhatár. Aláhúzta: a nyugdíjrendszernek fenntarthatónak, de egyben rugalmasnak is kell lennie.

Pataky Péter meglepőnek nevezte a táppénz-rendszer átalakítását, és elmondta azt is: nem látszik, hogyan lesz a kormányzati ciklus végéig 300 000 új munkahely.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke azt mondta: a munkavállalóktól várhatóan “kőkemény áldozatot” követelnek az intézkedések, de az ország jelenlegi helyzetében ez a kisebbik rossz, hosszabb távon sokkal nagyobb problémát jelentene, ha nem csökkenne az államadósság. “Nem vagyunk boldogok, nem lesz fáklyásmenet, de azt is látjuk, hogy nincs más út” – tette hozzá. Megerősítette: az államadósság csökkentésének célját a szakszervezet maximálisan támogatja.

Ugyanakkor kérdésnek nevezte, hogy kíván-e egyeztetni a kormány a szakszervezetekkel a tervezett törvényalkotási lépésekről. Egyelőre ennek nincs nyoma – mondta.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: a munkaerőpiac, a nyugdíjrendszer, az oktatás- és egészségügy “felsejlő változásai” komoly tárgyalásokat igényelnek, és elfogadhatatlan, hogy a közszolgálati munkavállalók és az őket képviselő szakszervezetek olyan fontos változásokról, mint például a korengedményes nyugdíjak megszüntetése, vagy a lehetséges közszolgálati életpálya modellek kidolgozása, a sajtóból szerezzenek tudomást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik