Üzleti tippek

A pénz egy dolog, de nem csak ezért húznak ki külföldre a magyarok

Lasszóval fogják az informatikusokat Magyarországon: sokkal nagyobb a kereslet, mint a kínálat. Becslések szerint 15-20 ezer szakemberre lenne szükség. A cégek pedig mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy magukhoz csábítsák a jó munkaerőt: a toborzással foglalkozó Hays idei felmérése szerint a junior tesztelők bruttó havi 330 000 forinttól indulnak, viszont pár éves tapasztalat után minimum félmilliós fizetést vihetnek haza. A senior tesztelők pedig megkereshetik a 850 000-900 000 forintot. A junior rendszermérnökök bére például bruttó 400 000 forintról indul, a legtehetségesebb pályakezdők elérhetik a havi félmilliót. A tapasztalattal rendelkezők pedig már erről a szintről indulnak, és akár 700 000-t megkereshetnek, írja a Pénzcentrum.hu. Ami ugye jóval több, mint amennyit az átlagmagyar megkereshet egy hónapban.

Szóval joggal merül fel tehát a kérdés: ha valaki informatikusként Magyarországon is jól kereshetne, miért megy mégis külföldre? A válasz a portál szerint egyszerű: kint még a magyarországinál is nagyobb fizetést adnak a cégek, van előrelépési lehetőség és sokat lehet tanulni.

Több kivándorolt magyar informatikust is megszólaltattak, ebből szűrték le a fentieket. Az egyikük például így nyilatkozott a portálnak:

Ha dolgozol és szakmailag jó vagy, azt mindenütt értékelik. Az, hogy én magyar vagyok, egyáltalán nem számít. Csak egy vagy a sok külföldi közül.

A hazaköltözést nemigen fontolgatják, akik kint már megvetették a lábukat, és jól érzik magukat. Mint mondják, az élet ugyan valamivel drágább, mint Magyarországon, de a fizetéséből ki tudnak jönni, nincsenek anyagi problémáik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik