Üzleti tippek

Európa legdrágább bankrendszere a magyar, vagy mégsem?

24.hu
24.hu

2017. 06. 06. 10:20

Korábban a témában:

Az egész EU-ban nálunk a legmagasabb a bankok költségszintje, amit az ügyfeleken vernek le azzal, hogy az egyik legmagasabb kamateredményt realizálják a bankjaink – lényegében ezt állította az MNB a legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentésben 2015-ös adatokra hivatkozva.

A Portfólió utánajárt a számoknak, és azt találták, hogy az MNB olyan módszertant választhatott, amely a kiugróan magas adóterhelés és a külföldi leánybankok miatt kevésbé hatékonynak mutatja a bankszektorunkat, mint amilyen valójában.

Az újraszámolás alapján kicsit jobb a kép, mint ahogy az az MNB jelentésében szerepel, de nem sokkal. Ennek alapján az európai középmezőnybe sem sikerült bekerülnünk a bankrendszer hatékonyságát tekintve.

Az eszközarányos nettó kamatmarzsot (durván ez a bankok nyeresége) tekintve pedig, a cseh és a szlovák bankrendszer szintjén állhatunk, megelőzve Romániát. 

Bár a pontos sorrend felállításához teljesen egységes számvitelt kellene nézni, amire nincs lehetősége egy gazdasági lapnak, írták.

További részletek a lapban.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.