Young couple standing at the checkout counter in a supermarket
Üzleti tippek

Bértorlódás helyett egyre nagyobb a bérkülönbség a boltokban

24.hu
24.hu

2017. 04. 27. 12:56

Korábban a témában:

A boltokban a legtöbb havi bruttó bért 2017 februárjában a Fejér megyei eladók könyvelhették el, 200 ezer forintot, a legkevesebbet Nógrádban lehetett keresni, 160 ezer forintot – írta a Blokkk.com. A különbség a legjobban és a legrosszabbul fizető megyék között tehát 40 ezer forint volt, míg egy évvel korábban még csak 30 ezer forint (akkor egy Fejér megyei bolti dolgozó 165 ezer forintot keresett a toppon, egy Békés megyei 135 ezer forintot – ez a két megye volt a bérszélsőség két végpontja).

Megállapítják, hogy bár a kötelező minimálbér vastagabb vonalat és borítékot jelent a bértáblák legalján, de közben a munkaerőhiány meg besegít a bértorlódás lemorzsolásában.

A legnagyobb összegű béremelésben is Fejér viszi a prímet, a legkisebb mértékben pedig Veszprém és Zala megyékben nőttek a bolti keresetek, így 35 ezer és 23 ezer forint között szóródtak a fizukülönbségek a februári hónapokban.

Nem véletlen, hogy a megyés bérlista második és harmadik helyét a főváros és Pest megye foglalta el. Közép-Magyarországon van a legtöbb bolt, folyamatosan keresik a bolti dolgozókat, ami több pénzt hoz a dolgozók konyhájára.

Megjegyzik, hogy az amúgy gyengébbnek is hihető alföldi megyék közül Jász-Nagykun és Szabolcs-Szatmár is felfurakodott a bérlista első felére. Alaposan visszacsúsztak viszont a Zala megyei boltosok, ahol a fizikai dolgozók korábban még a hatodik helyen tanyáztak, most viszont – hátulról – a harmadikon. A hátul kullogó megyék boltosainak helyzete – már ami bérlista sorrendjét illeti – nem sokat változott a korábbiakhoz képest, Hajdú-Bihar és Nógrád a két utolsó.

Tavaly februárhoz képest országos szinten több mint 4 ezerrel bővült a bolti létszám – Budapesten vették fel a legtöbb embert, és nem egy megye volt, ahol több száz fővel kevesebben állnak ma a pult mögött, mint az előző évben.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.