Üzleti tippek
Ethernet cables plugged into wall socket

Felgyorsíthatja fejlesztéseit az Invitel

24.hu
24.hu

2017. 04. 13. 12:42

Új tulajdonosi háttérrel vág neki a 2017-es évnek az Invitel Csoport. A vállalat a friss tőkének köszönhetően felgyorsíthatja betervezett lakossági fejlesztéseit és még erősebben tud összpontosítani a nagyvállalati infokommunikációs piacra is.
Korábban a témában:

Az idei év első nagy ágazati szenzációja volt, hogy új tulajdonoshoz került az Invitel Csoport, és vele a lakossági és kisvállalati telekommunikációs piacot kiszolgáló Invitel Távközlési Zrt., valamint a vállalati informatikai és távközlési piacon tevékenykedő Invitech Solutions. Az előző tulajdonosokhoz hasonlóan az új vevő is pénzügyi befektető: a 430 millió dolláros private equity alap, a China-CEE Fund, amely mellett a befektetési tanácsadói feladatokat a CEE Equity Partners látja el.

Több oka is van annak, hogy az Invitel felkeltette a China CEE-Fund érdeklődését. Az alap több, erős infrastrukturális háttérrel rendelkező cégbe fektetett be Közép-Kelet-Európában, például az energetikai szektorban. Ebbe a sorba jól illeszkedik az Invitel, amelynek szintén a kiterjedt, modern infrastruktúra az egyik erőssége. Annyiban viszont újat képviselünk, hogy a China CEE-Fundnak egyelőre nincs másik távközlési, illetve IT-befektetése – összegezte az IT Businessnek adott interjújában David Blunck, az Invitel Csoport vezérigazgatója.

A vállalatcsoport stratégiája és üzletpolitikája kitűnően illeszkedik a China CEE-Fund konzervatív, de jó megtérülést célzó üzletpolitikájába, nyilatkozta még korábban Szalai Tamás, a CEE Equity befektetési igazgatója. Különösen nagyra értékelte a befektető a lakossági szegmensben végrehajtott optikai fejlesztéseket és a televízió-fókuszú szélessávú stratégiát, illetve a vállalati piacon bevezetett konvergens informatikai és telekommunikációs megoldásokat, egészíti ki az előbbieket David Blunck.

Forrás: ITB

„Az Invitel Csoport számára több szempontból is óriási jelentőségű az új tulajdonos megjelenése. Egyrészt, önmagában már az is rendkívül pozitív üzenet a piac számára, hogy egy befektető fantáziát látott a cégben és friss tőkét tett a csoportba. Ez mindenki számára mutatja, hogy van bizalom irántunk és jó irányba haladunk” – fogalmazott a vezérigazgató.

Nagyobb léptékben lehet gondolkodni

A bizalom megnyilvánul abban is, hogy az új tulajdonos az eddigi stratégia és irányvonal folytatását várja a vállalattól. Elsősorban nem a terveken kell változtatni, hanem a tempón. Nagyobb léptékben lehet gondolkodni és gyorsabban lehet a kitűzött célokat megvalósítani. Ehhez a tulajdonos pluszforrásokat biztosít – ha meg tudják győzni egy-egy fejlesztés vagy üzleti lehetőség potenciáljáról, számíthatnak a támogatására – fejtette ki az Invitel első embere.

Nem elhanyagolhatóak az ügylet közvetlen pénzügyi előnyei sem. A tranzakció során az Invitel Csoport euróalapú kötvényeit kiváltotta forintalapú magyar bankhitelre. Ez egyrészt mentesíti a társaságot az árfolyamkockázat alól (hiszen minden bevétele forintban képződik), másrészt csökkentette a hitelállományt, és így erőforrásokat szabadított fel a társaságnál a további fejlesztésekre.

Pénzügyi befektetőként a China CEE-Fund értelemszerűen az iparágban megszokott hasznot remél a szintén szokásosnak mondható, legalább 5-7 éves befektetési periódus végén. Ezzel együtt sincs egy ketyegő óra a menedzsment asztalára állítva, hangsúlyozza David Blunck: nem a minél rövidebb távon minél nagyobb haszon bármilyen eszközökkel való elérése a cél, hanem azt nézik, hogyan tud hosszabb távon értéket teremteni a cég és vezetése.

A teljes cikk itt olvasható.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.