Üzleti tippek
epitkezes(430x286)(3).jpg (építkezés, beruházás)

Súlyos jogsértéseket tárt fel a Közbeszerzési Hatóság

24.hu
24.hu

2016. 10. 12. 14:57

2016 első kilenc hónapjában több mint 170 ellenőrzést indított a Közbeszerzési Hatóság a közbeszerzési eljárásokban megkötött és teljesített, vagy még folyamatban lévő szerződések módosításaival kapcsolatban. Az eddigi mérleg: 12 büntetőfeljelentés, 51 jogorvoslati eljárás, 5 törvényességi felügyeleti eljárás a cégbíróságon, számos bejelentés a Gazdasági Versenyhivatal, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda felé, és 2 polgári peres eljárás a szerződés semmisségének kimondására a Hatóság részéről.
Korábban a témában:

A Közbeszerzési Hatóság a tavaly elfogadott új közbeszerzési törvényben kapott felhatalmazás alapján kezdte meg szerződés-ellenőrzési tevékenységét. Az éves ellenőrzési terv, a közérdekű bejelentések és hivatalból indult kezdeményezések, valamint a már megkötött szerződések módosításainak megfigyelése alapján folyó vizsgálatok célja a törvény előírásainak maradéktalan betartatása és szükség esetén a szabálytalanságok szankcionálása a közpénzek átlátható és felelősségteljes felhasználása érdekében.

Számos jogsértés volt

Az első háromnegyed év tapasztalatai alapján elmondható, hogy a közbeszerzési jogsértések nagy hányada, mintegy 50 százaléka az alvállalkozók bevonásával függ össze: a szerződést elnyert fővállalkozók a teljesítésbe nem jogszerűen, az ajánlataikban szereplőkhöz képest jóval magasabb mértékben vontak be alvállalkozókat, vagy az ajánlataikban nem megjelölt cégekkel dolgoztattak, s elmulasztották a kizáró okok fenn nem állásáról szóló nyilatkozat benyújtását.

A törvénysértések másik jellemző csoportja a mulasztásos jogsértés, amelyben vagy az ajánlatkérő, vagy az ajánlattevő nem tett eleget időben valamely kötelezettségének, de előfordult hamis adatszolgáltatás, valamint a közbeszerzések mellőzése is – ez utóbbi a feltárt jogsértések egytizedét teszi ki.

Csalás, költségvetési csalás is előfordult

A 12 büntetőfeljelentés zöme nagy léptékű építés-beruházások teljesítéséhez kapcsolódik, de érintettek az egészségügyi eszközbeszerzések is. Csalás, költségvetési csalás, a számviteli fegyelem megsértése, valamint gazdasági adatszolgáltatás elmulasztása bűntettének gyanúja miatt tett feljelentést a hatóság elnöke, de előfordult hamis magánokirat felhasználása is.

A feltárt kartellgyanúk esetében a Közbeszerzési hatóság bejelentéssel élt a Gazdasági Versenyhivatal felé, jelezve az alábbi problémákat: a szolgáltatók piacfelosztását, a közbeszerzési eljárásokon más szereplők javára történő szándékos visszalépéseket, illetve az ajánlati árakra vonatkozó megállapodásokat. Ezekhez az ügyekhez kapcsolódóan a hatóság elnöke több esetben jelentős vagyoni értékre elkövetett csalás gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett.

A hatóság

  • egy esetben komplex adóvizsgálatot is kezdeményezett, továbbá
  • bejelentéssel élt a Nemzeti Nyomozó Iroda felé panamai hátterű, a teljesítésben résztvevő cégek miatt, valamint
  • két ízben a már megkötött és teljesített szerződések semmissége iránt indított polgári peres eljárást – mindegyiket építés-beruházási projektek kapcsán.

A Közbeszerzési Hatóság az ellenőrzések mellett – szolgáltató hatóságként – kiemelt figyelmet fordít a jogkövető magatartások és a jó gyakorlatok minél szélesebb körű elterjesztésére is. E célból indította el 2016 januárjában az ingyenes Közbeszerzési Akadémia rendezvénysorozatot – amelyet immár továbbfejlesztve a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztályával közösen szervez. A rendezvényen az év végéig várhatóan mintegy másfél ezer szakember vesz részt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.