szakmunkás képzés (Array)
Üzleti tippek

Hét éve nem volt már ilyen Magyarországon

24.hu
24.hu

2016. 06. 14. 12:20

Korábban a témában:

A magyar munkaadók 17 százaléka tervez létszámbővítést a következő három hónapban, míg 3 százalékuk számol elbocsátással, a felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből meghatározott munkaerő-piaci mutató értéke szezonálisan kiigazítva plusz 13 százalék, ami a legmagasabb érték a magyarországi felmérés kezdete, 2009 harmadik negyedéve óta – közölte a Manpower kedden az MTI-vel.

A negyedévente végzett felmérés szerint a megkérdezett 751 munkaadó 78 százaléka nem tervez változást a harmadik negyedévben.

Egyre erőteljesebb a szakemberhiány

A cég szerint egyre erősebben jelentkezik a magyar munkaerő piacon a szakemberhiány. Kiugróan erős, 22 százalékos felvételi kedvet jelzett például a pénzügyi és üzleti szolgáltató szektor, a Magyarországon működő szolgáltatóközpontok ugyanis folyamatosan küzdenek azzal, hogy megfelelően képzett, idegen nyelveket beszélő munkavállalókat találjanak.

A gyártás területén minden ötödik munkaadó jelzett felvételi szándékot a következő negyedévre, a legjobb szakemberekért azonban nem csupán egymással, hanem más európai cégekkel is versenyezniük kell, márpedig bérekben a magyarországi cégek nem versenyképesek a legerősebb európai gazdaságokkal, de még a szomszédos országokkal sem.

A felmérés szerint valamennyi ágazatban, régióban és cégméretben pozitív a felvételi kedv.

Leg, leg, leg…

Az építőipar munkaadóinak csaknem ötöde ugyancsak felvételt tervez, 12 százalékos mutatót jeleztek, míg a legkevésbé optimista várakozásokat a közüzemi szolgáltatások, valamint a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat területéről jelezték, ezekben az ágazatokban 4, illetve 3 százalék a mutató értéke.

A legnagyobb mértékű bővülést a dél-alföldi és a nyugat-dunántúli munkaadók várják a harmadik negyedévben, itt a mutató 16 százalékon áll. A leggyengébb felvételi kedvet a Dél-Dunántúlimunkaadók jelentették, ahol a mutató értéke 5 százalék.

Méret szerint leginkább a 250 dolgozó feletti nagyvállalkozásoknál számítanak létszámbővülésre, ahol 20 százalék a mutató értéke, míg 17 százalék az 50-249 embert foglalkoztató közepes, és 12 százalék a kis cégeknél. A mikrovállalkozások ennél jóval óvatosabbak, itt a mutató értéke 7 százalék.

Kitekintve

A ManpowerGroup világszinten 43 országban 59 000 munkaadó megkérdezésével végzett felmérése szerint a munkaadók többsége felvételt tervez a következő három hónapban, ugyanakkor szerényebb mértékű növekedésre számítanak, mint az előző negyedévben, vagy a tavalyi év azonos időszakában. A harmadik negyedéves várakozások Indiában, Japánban, Tajvanon, Guatemalában, Romániában és az Egyesült Államokban a legerősebbek, míg a brazil, olasz és svájci munkaadók jelentették a legalacsonyabb felvételi kedvet – derült ki a felmérésből.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.