Üzleti tippek

Trükkök cégeknek: így is olcsóbb lehet a foglalkoztatás

A munkaidőkeret alkalmazása a legnépszerűbb megoldás.

„A ‘tipikus’ foglalkoztatás a napi 8, heti 40 órában való teljes munkaidős munkavégzés. Ha a munkavállalóval ilyen szerződést kötünk, akkor ezen keretek között kell foglalkoztatnunk abban az esetben is, ha éppen nem tudunk neki elegendő munkát adni. Ha pedig több a feladat, akkor a céges büdzsét a túlórák terhelik. Ez a forma drága és nem túl rugalmas, vannak viszont más lehetőségek is” – vezette fel Hoffmann Gábor Csaba munkajogi és HR tanácsadó, a Munkaviszony.hu Kft. ügyvezetője.

Munkaidőkeret

Ennek a lényege, hogy a munkavállaló szerződés szerinti munkaidejét a munkaidőkeret átlagában kell teljesítenie, illetve a pihenőidőknek is kell jönniük a keret átlagában. A törvény szerint a munkaidővel zsonglőrködni csak a munkaidőkeret alkalmazásával lehet. Ehhez viszont nem szükséges semmilyen megegyezés vagy szerződésmódosítás, a munkaadó egyszerűen elrendeli, és akár 4 hónapon keresztül is logisztikázhat a munkaidővel.

Annyi megkötéssel viszont számolni kell, hogy a dolgozók napi munkaideje 4 óránál rövidebb és 12 óránál hosszabb nem lehet, de arra is lehetőség van, hogy 6 naponként egy pihenőnapot adjon a munkáltató.

Mivel a munkavállalót átlagban heti 2 nap pihenőidő illeti meg, illetve heti átlag 40 óránál többet nem dolgozhat, ezért a munkaidőkeret során ki nem adott pihenőnapok, illetve a 40 órás átlagot meghaladó munkaidő miatt felmerült „csúszó napok” a munkaidőkeret végéig, akár egybevontan is kiadhatók – részletezte a szakértő.

Fontos ugyanakkor azt is leszögezni: nem a jogi eszközök azok, amelyek a tényleges versenyelőnyt és megtakarítást jelentik a vállalkozásoknak, hanem a megfelelő ember kiválasztása, a munkatársak, munkavállalók körültekintő megválogatása.

Foglalkoztatás egyszerűen

Egy másik rugalmas lehetőség az egyszerűsített foglalkoztatás. Ennek lényege, hogy a „rendes” állományi létszámtól függő mennyiségben egyszerűsített foglalkoztatás, illetve alkalmi munka keretében foglalkoztathatunk munkavállalókat. Ilyenkor a munkavállalók előzetes bejelentésével és az 500, illetve 1000 forint közteher utólagos megfizetésével eleget tehetünk mindenféle adminisztrációs kötelezettségnek. A bejelentés telefonon, ügyfélkapun vagy okostelefonos applikáció segítségével is megtehető.

További rugalmas lehetőségek

A törvény további ésszerűsítési lehetőségekkel is szolgál, ezek az úgynevezett atipikus foglalkoztatási formák. Ilyenek a többi között:

  • különböző részmunkaidős megoldások,
  • munkavégzés behívás alapján,
  • munkakör megosztása,
  • határozott időre kötött munkaszerződések,
  • diákmunka és a munkaerő-kölcsönzés.

Ezek bizonyos körben akár egymással is vegyíthetők, így megfelelő munkaügyi felkészültséggel komoly összegeket spórolhatnak a cégek a foglalkoztatás költségein.

Behívás szerinti munkavégzés

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a részmunkaidőben foglalkoztatottakat a munkavégzés előtt 3 nappal értesítjük, hogy mikor kell munkára megjelenniük.

Munkakörmegosztás

Ebben az esetben adott állásra egyszerre több munkavállalóval kötünk munkaszerződést: a tényleges munkaidő-beosztást pedig a dolgozók maguk közt intézik. Ideális lehet például bizonyos adminisztratív feladatoknál kismamák vagy megváltozott munkaképességűek alkalmazására, akik után adókedvezmény jár.

Fordított verzió: egy munkavállaló, több munkáltató

Egy helyen működő, különböző cégek bizonyos feladatok elvégzésére egyetlen személlyel kötnek munkaszerződést. Ideális megoldás kis, egymástól független vállalkozások bizonyos pozícióinak betöltésére: például recepcióst, könyvelőt vagy informatikust lehet ilyen módon alkalmazni.

Határozott idejű munkaszerződések

A legegyszerűbb megoldás, ha egy-egy munkavállalót határozott időre veszünk fel: egy kiesett kolléga helyettesítésére vagy egy projekt idejére. A határozott idő végével a munkaviszony automatikusan, minden külön értesítés nélkül megszűnik.

A határozott időt „naptárilag vagy más alkalmas módon” is meghatározhatjuk: akár egy olyan projektre is felvehetünk valakit, amelynek nem tudjuk pontosan, mikor lesz vége. Ilyen esetekben a munkaviszony végeként egy közelítőleges, tájékoztató jellegű dátumot kell megadni. Így a határozott idő az esemény bekövetkeztekor, és nem az adott dátum napján ér véget – összegezte Hoffmann Gábor Csaba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik