Üzleti tippek

Csak 1,3 az odds arra, hogy Matolcsy György nem mond le

A Polfogadás.hu még nyitott májusi gazdasági kérdéseit néztük át Kiss Ambrussal, a Policy Agenda elemzőjével. Ha bejönnek a tippek, akkor Matolcsy a helyén marad, az ország meg bóvliban, május 10-ig nem lesz vasárnapi bérpótlék változás és a hiány jövőre 1166 milliárd forint marad.

Polfogadás.hu aktuális kérdései közül elővettük a gazdaságpolitikai, pénzügyi kérdésköröket. Most ezekre lehet szavazni és krediteket nyerni, amelyekkel a ranglétrán “Közélet iránt érdeklődő” státuszból fel lehet menni akár a legfelsőbb szintre, a “Miniszterelnök” kategóriáig. Az oddsok attól függnek, hogy melyik válasz bekövetkezésének mekkora az esélye. Minél nagyobb esélye van valaminek, annál kevesebb kreditet lehet vele begyűjteni – akárcsak a sportfogadásban.

Az aktuális témák:

“A 2017. évi költségvetési tervezetben az szerepel, hogy 1166 milliárd forint hiány lesz. Változik a parlamenti vita végére ez az összeg?” A jelenlegi szavazatok alapján felállított többségi vélekedés és a szorzók is arra mutatnak, hogy nem fog megváltozni a hiány összege, parlamenti vita ide vagy oda, és a legtöbben most úgy gondolják, hogy a most beadott 1166 milliárd lesz majd a törvénybe írva.

A hónap egyik nagy sztorija lesz a következő hitelminősítői döntés. “Módosítja májusban a Fitch Magyarország besorolását, és kikerül az ország a befektetésre ajánlott (“bóvli”) kategóriából?” – így szól a kérdés, amelyre az fizet többet, ha megtörténik a felminősítés, vagyis ennek adnak kisebb esélyt. Sok elemző már azt várja, hogy megtörténik most az első pozitív értékelés, hiszen szerintük a fő makrogazdasági számok nem rosszak, de most új helyzet állt elő a magas hiánnyal beadott költségvetési törvénytervezettel és az MNB körüli balhéval, valamint az EKB vizsgálódásával.

Szintén az aktuális kérdések között szerepel: “Az MNB körüli botrányok miatt május 20-ig lemond Matolcsy György, a jegybank elnöke?” Erre a szorzók alapján nagyon kicsi az esély. Nagy bizonytalanságot okozna, hogy ha a jegybank elnöke május 20-ig mégiscsak lemondana tisztségéről, miután kiderült, hogy az általa életre keltett alapítványok jelentős közpénzeket költöttek el meglehetősen összefonódott személyi hálózat döntésein keresztül.

Még egy gazdaságpolitikai fogadási kérdést vizsgáltunk meg: “Kezdeményezi május 10-ig a kormány, vagy kormánypárti képviselők, hogy a vasárnapi munkavégzésért a mostaninál nagyobb bérpótlékot kapjanak a kiskereskedelemben dolgozók?” Itt korábban több kreditet lehetett “kaszálni” azzal, hogy ha valaki azt mondta, hogy “nem, a kormány nem kezdeményezi majd a vasárnapi bérpótlék emelését”, de hát Kósa Lajos ezt a megfejtést meglepetésre el is árulta (ti. majd csak szeptemberben dönthetnek a témában). Így az oddsok is lejjebb jöttek, mindössze 1,2-szeres szorzó van arra, hogy ha valaki eltalálja, hogy pár napon belül a kormány nem csinál semmit a témában. Emlékeztetőül: a vasárnapi zárvatartás feloldásáról döntött a kabinet pár napja váratlanul, miután a népszavazás nyomását felmérve így kisebb arcvesztéssel tudtak változtatni a szabályozáson.

Olvasói sztorik