Üzleti tippek

Saját köreinek hitelez Matolcsy unokatestvérének bankja

A 444 utánanézett, kiket hitelez Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a pénzintézete, a Növekedési Hitel Bank. Kiderült, hogy a bank főleg Szemereyhez köthető cégeket, rokonokat, és egy jól behatárolható üzleti kört finanszíroz.

Az MNB növekedési hiteleit közvetítik

Szemerey 2014-ben vette meg az egyik legkisebb magyarországi pénzintézetet, az EvoBankot, amit ezután átnevezett Növekedési Hitel Bankra. Ezek után rejtélyes módon nőni kezdett a betétállomány, és elkezdték szórni a céges hiteleket.

A bank ugyanazt a nevet választotta, mint a Matolcsy György vezette jegybank vállalati ingyenhitel-programja, a Növekedési Hitelprogram – ez nem véletlen, mert a pénzintézet leginkább az nhp-hitelek közvetítésével foglalkozik. Kiderült, hogy Matolcsy György fiának bútorgyár-vásárlását, sőt az Origót és a VS-t kiadó New Wave-csoportot is a Növekedési Hitel Bank pénzelte.

Legutóbb arra derült fény, hogy a Matolcsy György-féle MNB-alapítványok 2015 elején már 30-40 milliárd forintnyi összeget tartottak betétben és állampapírban a Növekedési Hitelbanknál, pedig ezután jóval alacsonyabb kamatot kaptak, mint a jegybanki alapkamat. A 2014 végi közzétételek alapján szinte nem is volt más betétese a pénzintézetnek, mint az MNB-alapítványok és cégeik.

6,2 milliárdnyi céges hitel

Felmerül a kérdés, hogy a jegybanki alapítványoktól nagyon olcsón, betétként kapott forrást mire fordítja a bank. Ha bedőlne a Növekedési Hitelbank, az azt is jelentené, hogy elvész az MNB-alapítványok közpénzből származó, sok milliárd forintnyi vagyona.

A 444 utánanézett a cégbírósági adatokban annak, hogy mely cégek tulajdonára jegyzett be tulajdonjogot az NHB. Kiderült, hogy a bank 2014 ősze és 2016 áprilisa közt nagyjából 6,2 milliárd forint céges hitelt folyósított, amelyek forrása kivétel nélkül a jegybank Növekedési Hitelprogramja volt. Ez azt jelenti, hogy az MNB 0 százalékos kamattal adott forrást az NHB-nek, amely még mindig nagyon olcsón, legfeljebb 2,5 százalékos kamattal adhatta tovább a pénzt a cégeknek.

Balatoni kikötőkre is jutott

A banktulajdonoshoz, Szemerey Tamáshoz kötődő cégek összesen 1,93 milliárd forint hitelhez jutottak így. A finanszírozott cégek közt megtalálható a VS.hu-t kiadó New Wave Production Kft. 500 millió forinttal, vagy a szintén Száraz István vezette Frank Digital Kft. is, 90,2 millióval. Ingatlanforgalmazó, szélgenerátor-alkatrészgyártó és vállalati informatikai cég is található ebben a körben.

1,2 milliárd forint hitelt kaptak a Szemerey Tamás rokonaihoz köthető cégek, és csaknem 1,3 milliárdot azok, amelyek Száraz István köréhez kapcsolódnak. Ezen kívül még 1,8 milliárd forint hitelt folyósítottak ebben az időszakban, nagyrészt két balatoni kikötő fejlesztésére.

Volt már ilyen

A 444 arra figyelmeztet, hogy egy bank vezetője nem hitelezhet olyan cégeket, amelyekben ő maga tulajdonos vagy cégvezető, mert ez esetben meglenne a lehetősége, hogy saját maga szabja meg az általa megkapott hitelek feltételeit. Fennállna a veszélye, hogy egy nem realisztikus üzleti tervet megvalósító cég kapjon forrást, és a bank létét is veszélyeztetné a sok potenciális cégbedőlés. Ehhez képest Szemerey bankja a hitelek harmadát olyan cégeknek adta, amelyek hozzá közel állnak.

Nemrég a Töröcskei István tulajdonában lévő Széchenyi Bank dőlt be, miután ugyancsak kockázatos, nem egyszer a cégvezetőhöz kötődő ügyleteket finanszírozott, jelentős részben növekedési hitelprogramból. A Növekedési Hitel Bank története épp a Széchenyi Bank bedőlése után kezdődött, ráadásul a Széchenyi Bank egykori vezérigazgatója, Szakács Tibor már a Növekedési Hitel Bank csapatát erősíti – hívta fel a figyelmet a portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik